2024. április 25., csütörtök

A hozzátartozók az orvosokat vádolják

Az elhunyt niši kismama orvosai a körülmények szerencsétlen összjátékára hivatkoznak

Az orvosokat hibáztatja annak a huszonegy éves niši nőnek a családja, aki hétfőn hunyt el a kanyaró következtében kialakult tüdőgyulladásban. A Večernje novosti belgrádi napilapnak nyilatkozva a kismama családja azt mondta, hogy a nőt két héten át hörghurut és allergia miatt kezelték, illetve csak akkor utalták be a Niši Közkórház fertőző betegségek osztályára, amikor már alig volt élet a nőben. A férj azt mondta, ő kezdettől fogva tudta, hogy feleségének kanyarója van, ugyanakkor az orvosok csupán hörghurut ellen írtak fel neki gyógyszereket.

A Mašinska Industrija elnevezésű helyi egészségházban megcáfolták ezeket az állításokat, Dragan Đorđević, az egészségház vezetője rámutatott arra, hogy a kanyarót a kiütések megjelenése előtt szinte lehetetlen felismerni. Az orvosok helyzetét az is nehezítette, hogy a kismama nemrég adott életet gyermekének, szoptatott, és mindezen körülmények okán legyengült az immunrendszere – tette hozzá Đorđević, mondván, hogy amint megjelentek a kanyaró tünetei, a kismamát azonnal a fertőző betegségek osztályára utalták.

Miodrag Burić, a fertőző betegségek osztályának igazgatója azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a nőt súlyos állapotban és a kanyaró klinikai tüneteivel szállították a kórházba. A szakemberek becslése szerint már két héttel korábban jelentkeztek a tünetek nála – emelte ki Burić, hozzátéve, hogy mivel kismamáról volt szó, a szervezete egyébként is legyengült, nem beszélve arról, hogy soha nem vette fel a szükséges védőoltást. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a kanyaró szövődményeként súlyos tüdőgyulladás alakult ki a nőnél – magyarázta a szakember.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet keddi jelentése szerint október eleje óta az országban 1269-en betegedtek meg kanyaróban. Az egy nappal korábbi jelentés 1255 betegről tesz említést, a négy nappal korábbi pedig 1227-ről. Legtöbb beteget Belgrádból (452), Nišből (240) és Kraljevóból (120) jelentettek. Újvidéken 17 kanyarómegbetegedésről tudnak. December végétől eddig három ember életét követelte a fertőzés: az első halálos áldozat egy harmincéves belgrádi fiatalember volt, a második egy kétéves niši kisfiú, a harmadik pedig a niši kismama.