2024. március 29., péntek

Ahol az ember manapság is megáll egy pillanatra

Az újvidéki razzia 76. évfordulóján lerótták kegyeletüket a polgárok, politikusok, közéleti személyiségek, egyházi méltóságok

A kegyeletadás dátumai nem kizárólag a visszatekintés alkalmai, minden egyes dátum fontos üzenetet hordoz, egy egész életre szóló leckét: meg kell akadályoznunk, hogy valaha is megismétlődjön ehhez hasonló tragédia – fogalmazott Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap a razzia áldozatainak emléket állító Család szoborcsoportnál a 76 évvel ezelőtt történt újvidéki hideg napok emlékére szervezett főhajtáson. Hozzátette: minden kioltott élet egy az 1300 ok közül arra, hogy emberként éljünk és cselekedjünk a jövőben.

Kegyeletadás a rakparti szobornál (Ótos András felvétele)

Kegyeletadás a rakparti szobornál (Ótos András felvétele)

– Az efféle bűntettek sohasem évülnek el. Hetvenhat év múlt el a razzia történései óta, azóta, hogy a bűn és a lelketlenség uralkodott el egy időre Újvidék utcáin. Hosszú távú emlékezetünkben élnek ezeknek a napoknak az emlékei, hiszen nincs olyan újvidéki család, amelyet ne érintett volna fájdalmasan az, ami történt – jelentette ki a polgármester.

A rakparton, a Család emlékműnél Vučević aláhúzta: ez az a hely, ahol manapság is mindig megáll az ember egy pillanatra, elcsendesedik, ez az a hely, amelyik emlékezteti, hogy az életet mindennél jobban kell tisztelnünk, mindannyiunknak emberként kell tudnunk viselkedni. Mint mondta, a razzia emléke élő sebet hagyott Újvidék szívén, s bár a múlton változtatni már nem lehet, az képes lehet arra, hogy megváltoztasson bennünket, s jobbá tegyen minket.

A polgármester beszédében arra figyelmeztetett, hogy a modern kori fasizmus ma is veszélyt jelent, bárhol felütheti a fejét, ezért kell ma is fokozott figyelemmel munkáélodni azon, hogy a jövő nemzedékei is megismerjék a tragikus múltat, s a fasizmusellenes harc népszerűségét.

Miloš Vučević: A razzia emléke élő sebet hagyott újvidék szívén (Ótos András felvétele)

Miloš Vučević: A razzia emléke élő sebet hagyott újvidék szívén (Ótos András felvétele)

– Soha többé senki számára nem szabad hogy gondolt jelentsen az emberi jogok tiszteletben tartása. Ennek a célnak az elérésében teljesen egységesnek kell lennünk. Mi mindannyian egy nagy család tagjai vagyunk, akik együtt építik a jövőjüket. Büszke vagyok arra, hogy ma együtt állunk itt, különböző vallások és nemzetiségek tagjai, együtt emlékezünk és hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt – zárta beszédét Vučević.

A REMÉNYT FEL NEM ADHATJUK...

Boža Knežević történelemfilozófus szavait idézte beszédében Irinej Bulović bácskai ortodox püspök, melyek szerint az ember a magatartását tekintve a legnagyobb távlatokat elérni képes teremténynek számít: olyan morális felemelkedésre képes, amit még az isten is megcsodál, s olyan morális mélységekbe tud zuhanni, amit még a sátán is megirigyel. Az Újvidéken és a környékbeli településeken lezajlott események igazolják ezt a gondolatot – mutatott rá a püspök, az elkövetők elérték a morális mélységek legmélyét, az olyan egyének mint Teleki Pál, Bajcsy-Zsilinszky Endre pedig még ezekben az időkben is képesek voltak az emberiesség magaslataiba emelkedni – mondta.

Minden évben kifejezzük abbéli reményünket, hogy többé nem lesz hasonló eset a történelemben. Az igazság azonban az, hogy sajnos igenis ismétlődnek az efféle kegyetlenségek más országokban, világszerte, rendszeresen, mind a mai napig – húzta alá Irinej.

– Felhagyjunk-e a reménnyel? Amíg világ a világ, a hitet és a reményt nem adhatjuk fel. A hit és a remény, a béke, a megbékélés és a megbocsátás az előfeltétele annak, hogy elkerüljük a történelem ismétlődését – értékelte Irinej Bulović.

EMBERI TRAGÉDIÁK EMLÉKEI

Isak Asiel szerbiai főrabbi úgy fogalmazott, néha „egyszerű történetté” válnak a kegyetlen tények, ekképp próbáljuk feldolgozni a múlt szörnyűségeit. Ami itt történt, az egy, az egész világot elárasztott bűn részét képezte – állapította meg. Megtörtént, még akkor is, ha mindez ma már csupán elbeszélésnek, történetnek tűnik – tette hozzá, majd felidézte a náci táborokat bejárt áldozatok sanyargatott, embertelen sorsának egy-egy példatörténetét.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete fejet hajt az áldozatok emléke előtt (Ótos András felvétele)

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete fejet hajt az áldozatok emléke előtt (Ótos András felvétele)

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István tartományi parlamenti elnök és a Tartományi Képviselőház alelnökei, Izrael belgrádi nagykövetségének képviselője, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, az újvidéki zsidó hitközség és a szerbiai zsidó hitközségek szövetségének képviselői, a Roma Matica tagjai koszorút helyeztek el a Család szoborcsoport elé. A Szerb Hadsereg folyami flottájának tagjai a Dunára bocsátottak koszorút a jég alá vetett áldozatoknak állítva emléket. A városi önkormányzat, a zsidó hitközség és a szerb pravoszláv egyházközség által szervezett újvidéki megemlékezésen Irinej püspök és Isak Asiel főrabbi tartott gyászszertartást, a Hasira zsidó hitközség énekkara és a szerb pravoszláv székesegyház kórusa közreműködésével.