2024. április 18., csütörtök

A véradóknak nem tetszik az új rendszer

Első alkalommal hatvanöten adtak vért Zentán

A transzfúzióról szóló új törvény érvénybe lépése óta a múlt héten Zentán megtartották az első olyan önkéntes véradást, amelyet nem a regionális kórház vérátömlesztő részlege, hanem az Újvidéki Transzfúziós Intézet munkatársai végeztek el.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A Centar–Tópart helyi közösség épületében már kora reggel óta sorban álltak az önkéntes véradók. Muškinja Milan, az akciót szervező Vöröskereszt zentai szervezetének titkára lapunknak elmondta, hogy mintegy háromszáz meghívót küldtek ki a községben élő önkéntes véradóknak, valamint plakátokon és a médiumokon keresztül is népszerűsítették az akciót, aminek köszönhetően reggel huszonöten várták az újvidéki intézet csapatának az érkezését, összesen pedig hatvanöten adtak vért az akció során.

A Vöröskereszt titkára elmondta azt is, hogy februárban a hónap rövidsége és a kétnapos ünnep miatt nem tartanak véradást, de ezt követően minden hónapban szervezni fognak, s az időpontjáról idejében értesítik a véradókat.

– A Zentai Közkórháznak havonta átlagosan 60–70 egységnyi vérre van szüksége – említette meg Muškinja, aki reméli, hogy attól függetlenül, hogy a véradók ezentúl nem mehetnek el a kórház transzfúziós osztályára véradásra, a továbbiakban is részt vesznek az akciókon, és nem lesz hiány a vérkészítményekből.

A zentai Kobrehel Kornélia ez idáig huszonkétszer adott vért. Mivel szülei is részt vesznek az akciókon, így 18 éves kora óta ő is rendszeresen ad vért. Elmondta, hogy először felháborította a hír, miszerint az új törvény értelmében a Zentai Közkórháztól elvették az önkéntes véradók fogadásának a jogát.

– Biztos, hogy megvan a magyarázat arra, hogy miért is csinálják így, talán most már a központi elosztás másképpen működik, ezért hozták ezt a határozatot. Ez nem biztos, hogy rossz, de egyelőre számomra érthetetlen a döntés – jegyezte meg.

Hasonlóképpen vélekedett az úgyszintén helybéli Kopasz Zsolt is, aki négy évvel ezelőtt kezdett el vért adni, és eddig 15-ször vett részt véradáson. Az ő szülei is véradók voltak, s ahogyan elmondta: ezért magától értetődő volt, hogy ő is véradó lesz. Elmondta, hogy függetlenül attól, hogy életbe lépett az új törvény, ő a továbbiakban is havonta elmegy vért adni, de érthetetlen számára, hogy a kórház vérátömlesztő osztályától miért vették el a véradók fogadásának a jogát.

– Korábban az ember akkor ment, amikor akart, vagy ideje volt rá – magyarázta, s hozzátette, hogy szerinte a korábbi gyakorlat sokkal jobb volt, mint ez a mostani.