2024. március 29., péntek

A kultúrát át kell adni

A bajsai Testvériség Művelődési Egyesület magyar kultúra napi ünnepsége

Egy lángot adok, ápold, add tovább és gondozd híven – Reményik Sándor gondolatai jegyében zajlott a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület harmadik magyar kultúra napi rendezvénye a hétvégén.

A bajsai Napsugár gyermek néptáncegyüttes, a háttérben a Fürge Ujjak kézimunkacsoport munkái (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bajsai Napsugár gyermek néptáncegyüttes, a háttérben a Fürge Ujjak kézimunkacsoport munkái (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az ünnepség teret adott az óvodás és az iskolás gyerekek számára bemutatkozásra, szavalatokkal, népdalokkal, népmesékkel és színi jelenetekkel léptek fel. A hétvégi ünnepségen az idősebbek, illetve a nyugdíjasok is lehetőséget – és persze jól megérdemelt tapsot – kaptak a találkozás jegyében. A művelődési egyesület Csalogány Népdalköre és a citerazenekara Piukovics Boglárka vezetésével mutatkozott be helyben gyűjtött népdalcsokorral. Őket a Napsugár gyermek néptánccsoport produkciója követte, Sörfőző Andor koreográfiájával. A rendezvény színvonalát emelte a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ Bartók Béla Kamarakórusa és a Cantilena női kórusa Vendel Gyöngyi vezényletével. Az estet Vaszlavik István előadásában Reményik Sándor Öröktűz című verse zárta.

Kókity Erika, a rendezvényt fő szervezőjének, a Testvériség Művelődési Egyesületnek az elnöke rámutatott, hogy Bajsán több nemzeti közösség él, és mindannyiuknak érdeke átadni a hagyományokat, hiszen aki ismeri a saját kultúráját, tudja tisztelni a másokét is.

– A január az utóbbi időben a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségek jegyében zajlik. Negyven éve tevékeny részese Bajsa életének a Testvériség Művelődési Egyesület. Öt szakosztállyal, hetven taggal működünk, így képviseltetjük magukat a falu közösségét érintő rendezvényeken. Egyesületünkhöz tartozik a Csalogány népdalkör és a citerazenekar, a Pitypang gyermek citerazenekar, a Napsugár gyermek néptáncegyüttes, a Fürge Ujjak kézimunkacsoport, illetve a legújabb szakosztályunk a szarusíj-készítők. Februárban zajlik a Bajsán hagyományos préló, a falu civil szervezetei és a helyi közösség együttműködésében. Mintegy 300 egyén ünnepli ekkor vendégváró hagyományainkat, és lassan kinőttük a helyszínt, az általános iskola tornatermét. Márciusban az 1848/49-es forradalomra emlékezünk a Zákó-sírnál. Később a kézimunkázóink a MIRK-re összpontosítanak, majd a 3. Borús Sándor Népzenei Találkozóra is készülünk. A júniusi falunapon egyesületünk valamennyi szakcsoportja fellép, illetve szerepel, és persze nagy erővel készülünk a nyári népzenei találkozókra, szemlékre is. Az év végén pedig a betlehemkészítés teszi fel a koronát az idei munkára, ezt az Etno Hagyományápolók Körével és a helyi közösséggel együtt bonyolítjuk le – tudtuk meg az elnök asszonytól, aki rámutatott arra is, hogy igyekeznek a gyerekeket is minél inkább bevonni az egyesület tevékenységébe, hogy legyen, aki továbbviszi a magyarságtudatot, a hagyományaink ismeretét és tiszteletét Bajsán.