2024. március 29., péntek

Több pályázási lehetőség a szociális intézményeknek

Az idei év a szociális védelemmel foglalkozó intézményekbe történő beruházás éve lesz

Kedden a Szabadkai Gerontológia Központban munkajellegű látogatást tett Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár. A látogatás alkalmával tartott sajtótájékoztatón az elmúlt év eredményeiről, valamint az idei évre vonatkozó tervekről és juttatásokról esett szó.

– A Szabadkai Gerontológiai Központ az elmúlt évben beruházásra közel 7 millió dinárt, a Kolevka pedig 13 millió dinárt kapott a tartományi kormánytól. A szociális védelem fejlesztése tekintetében a 2018. évben tizenhat százalékkal növekszik a tartományi titkárság által biztosított eszközök mértéke Szabadka említett két szociális intézményére vonatkozóan. Február végén a Vajdaság területén lévő szociális intézmények és civil szervezetek részére közbeszerzés kiírására kerül sor. A szociális intézményeknek, amelyeknek a tartományi kormány az alapítója, pályázat által működésre 15 millió dinárt, az otthonokban lakók részére nyújtott feltételek javítására beruházások által pedig 39 millió dinárt biztosítunk. A szociális védelemmel foglalkozó egyesületek és civil szervezetek 11 millió dinár értékben pályázhatnak. Az elmúlt évben közel 45 millió dináros beruházásra került sor a szociális intézmények tervdokumentációi elkészítésére. A tartományi közberuházási igazgatóságnál szociális intézményeink részére hamarosan lehetőség nyílik pályázni beruházási eszközökre. Mindenkit arra biztatnék, hogy minden lehetőséget használjanak ki, pályázzanak, ugyanis az idei év a szociális védelemmel foglalkozó intézményekbe történő beruházás éve lesz – mondta a tartományi titkár a sajtótájékoztatón.

Ilija Đukanović, a városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja a média képviselőinek elmondta, hogy a városi tanács múlt heti ülésén 8 ezer dinárról 10 ezer dinárra növelték a személyes kísérők és perszonális asszisztensek juttatását, erre a célra az idei évben 5,5 millió dinárt biztosít a város. A szociális védelem területén az éves büdzsé pedig 316 millió dinár lesz.

Dr. Nenad Ivanišević, a Szabadkai Gerontológiai Központ megbízott igazgatója elmondta, hogy intézményük már elkészült a projektjavaslattal, amit valószínűleg a Nyugdíjasok Városi Egyesületével közösen realizálnak majd.

– Ismét be szeretnénk vezetni a falugondnok-szolgáltatást. A falun és városban magánháztartásokban élő nyugdíjasok számára is azonos szolgáltatásokat szeretnénk biztosítani, mint az otthonokban élők számára. Takarítószolgálat, egészségügyi nővérek, gyógytornászok, orvos és mester is egyaránt a rendelkezésükre állna a saját otthonukban élő időseknek is. A jövőbeli beruházási terveink között legfontosabbként szerepel a tűzvédelmi rendszer kiépítése az intézmény azon részeiben, ahol erre eddig még nem került sor, valamint az elektromos vezeték megerősítése az intézményben. A szerb kormány közberuházásokkal foglalkozó irodája 22,5 millió dinárral támogatja az idén a szabadkai Gerontológiai Központ Halasi úton lévő Felnőttek otthonának felújítását, ugyanakkor az egyes számú központi gerontológiai klubunk felújítására is sor kerül az idén – emelte ki a megbízott igazgató.