2024. április 24., szerda
ÉLETJEL CSÁTH GÉZA MŰVÉSZETBARÁTI KÖR

Dicsekedjünk azzal, amink van

A magyar kultúra napja alkalmából hétfőn a Szabadkai Városi Könyvtárban Keserédes címmel az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör rendezvényére került sor. Az egybegyűlteket Rizsányi Attila köszöntötte, aki a címet magyarázva elmondta, hogy miközben a kultúra fennkölt, az ápolása gyakran nehéz munka eredménye.

– A magyar kultúrához nagyon sok érték kötődik, tehát van mit ünnepelnünk, de fontos gondolnunk a jövőre, a kultúránk bővítésére, gazdagítására is – hangsúlyozta Rizsányi Attila.

A műsor folyamán az est vendégei vallottak arról, hogy számukra mit jelent a magyar kultúra. Harmath Károly ferences atyával Szakály József atya beszélgetett.

– A magyar kultúra nyomai Európában nagyon is észlelhetők. Amit viszont fájlalok, hogy nem tudjuk kellően kihangsúlyozni az értékeinket. Ha ezt meg is tesszük, megmaradunk a mi kis körünkben. Zárkózott nemzet és kultúra vagyunk, márpedig van mivel dicsekednünk. Dicsekedjünk azzal, amink van – emelte ki Harmath Károly.

A továbbiakban Némedi Imre beszélgetett Virág Gáborral, a Forum Könyvkiadó igazgató-főszerkesztőjével. Virág Gábor elmesélte, hogy ő gyerekkorában hogyan szerette meg a könyveket, majd pedig szót ejtett a kiadói tevékenység kihívásairól is.

Az est során Rizsányi Attila megnyitotta Nemes Fekete Edit Arany János verseihez készült illusztrációinak alkalmi kiállítását és beszélgetett az alkotóval.

A rendezvényen Basity Gréta szavalt, Sóti Szobonya Emőke zongoratanárnő pedig a tanítványaival, Balázs Piri Somával és Ajtay Balázzsal zenélt. A könyvtár olvasótermét Basity Erika virágkompozíciói díszítették. Az ünnepi műsort Horváth Emma rendezte.