2024. április 18., csütörtök

Kutyafrizura és kutyahotel

Szeretet és hozzáértés kell ahhoz, hogy valaki a házi kedvencek ápolásába fogjon

Az utcán sétálva mostanában gyakran látok kutyákat sétáltató, vagy ölebeket cipelő gazdikat. Úgy tűnik, hogy trendi kutyatulajdonosnak lenni. Ezzel azonban együtt jár az ebek ápolása is. A kutyusok és cicák tulajdonosai körében divat lett szalonokba vinni a házi kedvenceket. A fürdetésen, nyíráson kívül fésülést, beszárítást, sőt a hosszú szőrű, kistestű kutyusoknak még frizurát is készít a groomer, azaz a háziállatfodrász.

Željko Elesin, a szabadkai Tiffany pet szalon tulajdonosa szerint a házi kedvencek hivatásos ápolását csak az vállalja, aki szereti az állatokat.

– Odahaza nekünk is több kutyusunk van, ennélfogva sok időt vett igénybe a karbantartásuk, és nem találtunk számukra elfogadható áron megfelelő szolgáltatást. Ez volt az elsődleges és fő ok, amiért 1993-ban megnyitottuk a háziállatok ápolására szakosodott szalonunkat. Itt kutyák és cicák fürdetésével, fésülésével foglalkozunk, ugyanakkor a kutyatulajdonosok gyakran kérik az elhalt aljszőrzet eltávolítását, hisz ezáltal kevesebb szőrt vedlik le a házi kedvenc. Ez főként akkor előnyös, ha lakásban tartják az állatokat. Az áraink igen kedvezőek, a fürdetés díja háromszáztól hétszáz dinár, az állat nagyságától, valamint a szőrzet hosszúságától függően. A teljes kezelés ára ezerkétszáz és kétezer-ötszáz dinár között mozog, ami magában foglalja a fürdetést, a nyírást, a fül- és körömápolást, sőt a parfümözést is, természetesen az állat nagysága, valamint a szőrzet állapota alapján határozzuk meg a díjszabást – mondta beszélgetőtársunk.

A szalontulajdonostól megtudtuk, hogy a téli időszakban kevesebb a munka, ilyenkor napi 4–5 házikedvenc-vendégük van, főként kisebb testű kutyák, mint a máltai selyemkutya, a Yorkshire terrier, a pudlik, amelyeket lakásban tartanak. Nyáron viszont kétszer ennyi kedvencet hoznak el tulajdonosaik, egyre gyakoribb vendégeik a házőrzők, amelyeket az udvarban tartanak, ezek általában nem fajtatiszta ebek. Željko Elesin elmondta, ahhoz, hogy valaki foglalkozhasson a házi kedvencek szépítésével, ápolásával, elsősorban szeretnie kell az állatokat, autoritásnak kell lennie, mert az állatok megérzik, ha félnek tőlük. Semmiképpen nem lehet ideges, ingerült az, aki állatokkal foglalkozik, mert átviszi rájuk a nyugtalanságot, és akkor sokkal nehezebben kezelhetőek a négylábúak.

– Vannak ügyfeleink Belgrádból, Újvidékről, Zomborból, sőt Magyarországról is, kedvező árainknak és a színvonalas szolgáltatásnak köszönhetően. Színvonalasak szolgáltatásaink, mert mint említettem, odahaza is vannak kedvenceink, és ugyanazokat a szolgáltatásokat, különleges samponokat, a fehér szőrű kutyusokra szőrfehérítő samponokat használunk a szalonban is, mint a saját kedvenceinknél. A házi kedvenceket a szalonban jól átnézzük, és ha esetlegesen valamilyen rendellenességet észlelünk rajtuk, tájékoztatjuk a gazdikat. A fürdetés és a beszárítás igen időigényes, de szerencsére külön erre a célra szolgáló szárítóval rendelkezünk, mert ezáltal teljesen meg tudjuk szárítani az állat szőrét. A szőr bontását mindig kefével, filcbontóval, ritka fogú fésűvel kezdjük, majd egyre sűrűbb bontófésűket alkalmazunk. A szerszám kiválasztása a kutya szőrétől függ. A trimmelést, azt hiszem, egyedül mi végezzük a városban. Trimmeléskor a növekedési folyamat végén elhalt szőr fájdalom nélkül kihúzható a szőrtüszőből, ezáltal az elhalt szőrszálak helyett új szőr növekszik – mondta a szalon tulajdonosa.

A szalontulajdonos szerint ezzel a vállalkozással meg lehet keresni egy jó szerbiai átlagfizetést, de semmiképpen nem nevezhető könnyű munkának, mert a szaktudáson kívül türelemre és elsősorban az állatok szeretetére van szükség. Mint mondta, többen voltak náluk, akik szerettek volna kutyafodrászattal foglalkozni, de amikor meglátták, hogy a nagyobb testű kutyákkal több órán keresztül kell foglalkozni, többnyire elálltak ettől a szakmától. A vállalkozást kutyahotellel bővítették, ahol klimatizált helyiségekben minden kutyusnak van hálószobája, a nap folyamán pedig közös helyiségben vagy az udvaron együtt játszanak. Igény szerint lehetséges a kutyusok szállítása a tulajdonos házától a kutyahotelig vagy a kutyaszalonig és vissza.