2024. április 19., péntek

A követelményeknek megfelelő oktatást!

Nagybecskereken járt Mladen Šarčević oktatási miniszter

Több nagybecskereki iskolában tett kedden látogatást Mladen Šarčević oktatási miniszter: a Műszaki Középiskolában, a gimnáziumban, valamint a Đura Jakšić Általános Iskolában járt.

Mladen Šarčević a Műszaki Középiskolában (Fotó: Kecskés István)

Mladen Šarčević a Műszaki Középiskolában (Fotó: Kecskés István)

Azt megelőzően pedig az iskolaigazgatókkal, az önkormányzat és a vállalatok képviselőivel az oktatási reformról és a duális képzés fontosságáról tárgyalt.
A nagybecskereki középiskolások már több éve helybeli cégekbe járnak a gyakorlati tudás elsajátítása céljából. A NIS-szel való együttműködésnek köszönhetően a Műszaki Középiskolában például megindult a kőolajkutató szakemberek képzése. Szakmai képzésen vehetnek részt a leendő informatikusok is. A cél az, hogy a diákok minél könnyebben elsajátítsák a szükséges gyakorlati tudást, végső soron pedig, hogy könnyebben jussanak munkahelyhez.
– Szó volt az új iskolai hálózatról, amelyben ezentúl jelentősebb szerep jut az önkormányzatoknak, amelyektől javaslatokat és megoldásokat várunk. Hamarosan kezdődik az új iratkozási kör a középiskolákban, ezért nagyon fontos, hogy tárgyaltunk a munkáltatókkal. Már hallottunk is, hogy szükség van kereskedőkre, mechatronikusokra és más profilú káderekre. Úgyhogy jó a gyerekek és a fiatalok számára az, amit tavaly elkezdtünk, vagyis hogy olyan szakkádert képezzünk, amelyre a piacnak szüksége van, és nagyobb esélyük van arra, hogy munkahelyhez jussanak – mondta Mladen Šarčević.
Az oktatási miniszter azt is elmondta, hogy nagy feladatok várnak rájuk, nemcsak a duális képzést illetően, hanem a gimnáziumi oktatás reformja terén is, amelyben lehetőségeket kapnak majd az informatika terén tehetséges diákok. A miniszter szerint a gimnáziumi oktatás archaikus, és mint fogalmazott: „nem a miénk”, túl általános. A 11 választott tantárgynak a bevezetése remélhetőleg felkelti az érdeklődést a gimnázium iránt.
Általános a megállapítás, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a felsőoktatásnak, javítani azokat az oktatási intézményeket, amelyek az eddigiek folyamán gyenge osztályzatot kaptak a munkájukra.