2024. április 24., szerda

Olvasásra föl óvodásoktól felnőttekig!

Adán olvasásnépszerűsítő pályázattal ünnepelték a magyar kultúra napját

A Szarvas Gábor Könyvtár negyedik éve ünnepli könyvajánló-pályázattal a magyar kultúra napját, amely alkalmából hétfőn a könyvtár olvasótermében kihirdették az Olvasásra fel! elnevezésű könyvajánló pályázat végeredményét, és a díjazott óvodásoknak, iskolásoknak és felnőtteknek átadták az ajándékokat.

A pályázat díjazottjai (Csincsik Zsolt felvétele)

A pályázat díjazottjai (Csincsik Zsolt felvétele)

Az ünnepségen Csonka Áron könyvtárigazgató és Rigó Pál Zsófia könyvtáros köszöntötte a megjelenteket. A könyvtáros elmondta, hogy a pályázattal a könyvtár az olvasást népszerűsítette, valamint a véleményformálást ösztönözte.

– A kultúrát építeni kell ahhoz, hogy élni tudjon. Erre szeretnénk mi is rávenni a fiatalokat. Találják meg azokat a szeleteket, amelyeket a sajátjuknak éreznek, találják meg önmagukat az irodalomban, majd az irodalmat önmagukban. Legyenek alkotók, akikre néhány év múlva éppoly büszkék lehetünk, mint a jelenleg számon tartott, kortárs írókra és klasszikusokra – közölte Rigó Pál Zsófia, majd hozzátette: – A könyvajánló-pályázatunk az idén más formában is szerepet kapott a könyvtár és az olvasók életében. December közepétől könyvajánló könyvangyalaink számos érdekes olvasmányt mutattak be, akik közül egy felnőtt és egy gyerek könyvangyalt sorsoltunk ki. A gyermekrészleg angyalai közül Gergely Gilbertnek, a felnőttrészleg olvasói közül Mihalek Ágnesnek kedvezett a szerencse. Az ünnepségre meghívtuk a legszorgalmasabb olvasóinkat is. 2017-ben a legtöbb könyvet a felnőttrészlegről Sofija Tobdžič kölcsönözte, 103-at, a gyermekrészlegről pedig Péter Boglárka, 79-et – mondta a könyvtáros.

A pályázaton az óvodások meseillusztrációval vehettek részt, amelyeket Bakos Anita és Vajda Emese rajztanár bírált el. Az alsós korosztály meseajánlatokkal indult, amelyeket Horváth Csilla és Viszmeg Adriána könyvtáros bírált el, akárcsak a felsősök, a középiskolások és a felnőttek könyvajánlóit. A díjazottak: óvodás kategória – 1. díj: Resócki Bence (Ada), 2. díj: Nemes Adél (Mohol), 3. díj: Vlasity Ádám (Mohol), különdíjban részesült Józó Viktória (Ada); alsós kategória – 1. díj: Gordos Beáta (Cseh Károly iskola, Ada), 2. díj: Kőrösi László (Novak Radonić iskola, Mohol), 3. díj: Boja Márton és Turányi Teodóra (Novak Radonić), különdíjat vehetett át Bagány Bendegúz (Cseh Károly iskola, Völgypart); felsős kategória – 1. díj: Boja Lúcia (Novak Radonić), 2. díj: Csuzdi Lorella (Cseh Károly, Törökfalu), 3. díj: Solymosi Viktória (Cseh Károly, Törökfalu); középiskolás kategória: 1. díj: Madarász Kinga (Mohol), 2. díj: Subotić Martina (Mohol); felnőtt kategória: 1. díj: Polyák Szollár Anna (Ada), 2. díj: Anica Filipović (Ada).