2024. április 20., szombat

A magyarság összefogásáért

Dudás Károly Fábry Zoltán-díjat vett át Galántán

Dudás Károly író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke, vasárnap Galántán a Csemadok Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség magyar kultúra napi központi ünnepségén Fábry Zoltán-díjban részesült, valamint a Csemadok tiszteletbeli tagja is lett. Idén újdonságnak számított, hogy a Fábry Zoltán-díj is a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepi műsoron került átadásra.

Dudás Károly újságírói és írói munkásságának, valamint társadalmi tevékenységének jelentőségét Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke méltatta. Bárdos Gyula a méltatásában kiemelte Dudás Károly Nem éltünk gyöngyszigeten című kötetét, amely meglátása szerint szólhatna akár a felvidékiekről is. Társadalmi tevékenysége kapcsán egyebek közt a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségében, a Vajdasági Magyar Szövetségben és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségben kifejtett tevékenységét, a magyar közösség irányába tanúsított példamutató szerepét emelte ki.

Fábry Zoltán, a díj névadója a Csemadok örökös díszelnöke, végrendeletében örökösként a Csemadokot nevezte meg. Élete és munkássága előtt tisztelegve hozta létre a Csemadok a Fábry Zoltán Emlékbizottságot, alapította meg a Fábry Zoltán irodalmi díjat, és hívta életre a Fábry Zoltán-napokat. A Csemadok Országos Elnöksége tavaly november 4-én tartott tanácskozásán arról hozott határozatot, hogy az idei évtől a Fábry Zoltán-díjat a magyarság Kárpát-medencei összefogásáért tevékenykedő, nem szlovákiai személy kaphatja meg. A díj egy plakettből és a díjról tanúskodó oklevélből áll.

A magyar kultúra napja felvidéki központi ünnepségét hagyományosan Galántán rendezték meg, a rendezvényre a Galántai Városi Művelődési Központ színháztermében került sor.