2024. március 28., csütörtök

Aláírásgyűjtés indult Székelyföld autonómiájáért

Székelyföldi aláírásgyűjtést hirdetett a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete a román parlamentben tavaly decemberben benyújtott székelyföldi területi autonómiastatútum-tervezet támogatására.

Az aláírásgyűjtés elindítását Kulcsár Terza József parlamenti képviselő, az MPP Háromszéki szervezetének elnöke, a törvénytervezet beterjesztője jelentette be egy keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. A sajtótájékoztató után a politikus az MTI-nek telefonon elmondta, hogy habár az összegyűjtött aláírásoknak jogi érvényességük nem lesz, arra mindenképpen alkalmasak lesznek, hogy erőt mutassanak fel a parlamentbe benyújtott tervezet mögött.

Kulcsár Terza József szerint az RMDSZ valamennyi képviselőjének lehetősége van arra, hogy utólag támogatóként csatlakozzék az általa benyújtott törvénytervezethez. Ezzel a politikus azoknak az RMDSZ-es képviselőtársainak válaszolt, akik a Krónika napilapnak nyilatkozva azzal vádolták őt, hogy önkényesen járt el az Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiastatútum-tervezet benyújtásakor.

A képviselő felidézte: az év során többször világossá tette, hogy az év végéig akár másokkal közösen, akár egyedül, de benyújtja a Székelyföld autonómiastatútum-tervezetét. Hozzátette, ha az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója együttesen lépett volna, és a frakciók valamennyi tagjának a közös kezdeményezéseként nyújtották volna be az RMDSZ és az MPP közös tervezetét, akkor ő is ezt támogatta volna. Azt is megjegyezte, hogy folyamatosan egyeztetett a benyújtásról az RMDSZ vezetőivel, és az általuk javasolt időpontban iktatta a parlamentben a törvénykezdeményezést.

Az MTI kérdésére Kulcsár Terza József elmondta: a székelyföldi aláírásgyűjtésről egyelőre csak az MPP háromszéki szervezete döntött, de reméli, hogy február elején sikerül pártja egészét a kezdeményezés mellé állítani. Azt is hozzátette: minden politikai szervezetet, valamint az egyházakat és egyes civil szervezeteket is megkeresnek azzal a kéréssel, hogy segítsenek a székelyföldi aláírások összegyűjtésében.