2024. március 29., péntek

Új megoldások az építőipar fejlesztéséért

Az építkezésben alkalmazott legújabb trendekről tartottak konferenciát Újvidéken a Tartományi Képviselőházban

A Tartományi Energiaügyi, Építkezési és Közlekedési Titkárság szervezésében került sor tegnap az Új trendek az építőiparban elnevezésű tanácskozásra. Nenad Grbić tartományi energiaügyi, építkezési és közlekedési titkár nyitotta meg az új építkezési technológiák, korszerű anyagok és a fenntartható építkezés témakörnek szentelt találkozót. Rámutatott arra, hogy a konferencia legfőbb célja az új megoldások megismertetése a hazai építőipar fejlesztése érdekében.

A konferencián az olaszországi Metal RI. építőipari vállalat a legújabb építkezési technológiákat szemléltette. Nenad Grbić elmondta, hogy a tartomány számára rendkívül fontos az, hogy az olaszországi vállalat Vajdaságban is szeretne gyárakat nyitni, ezáltal újabb munkalehetőségeket biztosítva a térségben.

Hangsúlyozta, hogy az ilyen összejövetelek a tapasztalatcserének és az együttműködésnek a legjobb forrásai az építőipar területén. Az észszerű megoldásokat, a költségcsökkentést, a gyorsabb építési folyamatot, valamint az épületek biztonságának növelését hivatott elősegíteni minden új technológia – állapította meg Nenad Grbić.

Vito Rizzi, az olasz Metal RI építőipari vállalat képviselője bemutatta a résztevőknek azt az újfajta építési technológiát, amely a betongerendák kombinált rendszerén alapul. Az olasz szakember elmondta, hogy az új rendszer lehetővé teszi a gyorsabb építkezést, amelyet e vállalat lakótömbök, hidak, bevásárlóközpontok és egyéb létesítmények építése során alkalmaz. Az olasz vállalat a betonpillér-hordozók építésére vonatkozó technológiáját EU-szabadalommal látta el.

A következő lépésként egy vagy akár két gyár megnyitását tervezi az olasz vállalat Szerbiában. A konferencián az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának képviselői is bemutatták a hazai építészet jelenlegi helyzetét. Vlastimir Radonjanin, az újvidéki Műszaki Kar tanára elmondta, hogy Szerbia az utóbbi időben háttérbe szorult az építészetben alkalmazott korszerű technológiák terén.