2024. április 25., csütörtök

Negyed évszázada nem dolgoztak olyan sokan Szerbiában, mint jelenleg

Zoran Martinović: Ma sokkal könnyebb elhelyezkedni, mint néhány évvel ezelőtt

Huszonöt éve nem volt ilyen kevés munkanélküli Szerbiában. A munkaerőpiacon végzett felmérés szerint 2017 utolsó negyedében a munkát keresők száma 12,9 százalékra csökkent. 2016-ban 15,3, egy évvel korábban pedig 17,7 százalékot tett ki a munkanélküliségi ráta – nyilatkozta Zoran Martinović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat (NMSZ) igazgatója a Politika napilapnak. Szavai szerint a szolgálat nyilvántartásában is kevesebben vannak, mint az utóbbi években: 2011 utolsó napján még 745.187-en kerestek munkát, 2017. december 31-én pedig 618.827-en szerepeltek a listán. 2013 vége óta folyamatosan javulnak a mutatók, évről évre növekszik a munkaerő iránti kereslet.

A Martinović rendelkezésére álló adatok szerint 2011-ben a munkáltatók 61.962 állást hirdettek meg, tavaly pedig már 80 444 munkahelyet kínáltak. 2017-ben 268.450 ember jutott álláshoz, több mint harmaduk az NMSZ segítségével. Az országos foglalkoztatási hivatal vezetője megjegyezte: nem lehetünk elégedettek a munkahelyek minőségével, hiszen egyes munkaadók minimálbért kínálnak maximumként, nem készítenek szabályos munkaszerződést, nem fizetik a szociális biztosítást. Zömük, mintegy 60 százalékuk, meghatározott időre alkalmazza a munkaerőt. A munkához jutóknak a 20 százaléka lép állandó munkaviszonyba, a fennmaradt 20 százalék pedig ideiglenesen vagy időnként dolgozik.

– Munkaügyekben világszerte egyre inkább jelen van az ún. flexibilitás. Ez valójában azt jelenti, hogy biztos munkahely nincs. Az embereket többnyire meghatározott időre veszik fel, s ez alól Szerbia sem kivétel. Fontos tudni, hogy a munkatörvény szerint a meghatározott időre szóló munkaviszonyt két év után vagy meg kell szüntetni, vagy át kell alakítani állandó munkaviszonnyá – magyarázta az igazgató. Arra a kérdésre, hogy reálisak-e azok az előrejelzések, melyek szerint Szerbia két-három éven belül munkaerőhiánnyal, 2027-től pedig komoly válsággal szembesül, Martinović azt válaszolta, azt szeretné, ha nem válnának be ezek a jóslatok.

– Sajnos máris előfordul, hogy az ország egyes részeiben, pl. Vajdaságban a külföldi beruházók nehezen találnak megfelelő szakembereket, de akár egyszerűbb munkák végzésére alkalmas dolgozókat is – jegyezte meg Martinović, aki szerint a költségvetésben előirányozott eszközök segítségével lehetővé válik, hogy az idén a még nem magánosított 144 vállalatban megoldják a munkaerő-fölösleg problémáját. Jó jel az is, hogy – különösen 2016, az első vállalkozások éve óta –nagy az érdeklődés a magánvállalkozások iránt.