2024. április 25., csütörtök

Egyre több a kínai turista Európában

2016-ban Szerbiát 173 százalékkal több kínai kereste fel

A becslések szerint a következő öt évben csaknem 70 százalékkal növekszik az Európába érkező kínai turisták száma. A kínaiak nagy fogyasztók, érthető hát, hogy az ókontinens országai szívélyes fogadtatásban részesítik őket – írja a France-Presse (AFP) hírügynökség.

Tavaly 12,4 millió kínai turista látogatott el (többnyire szervezett csoportokban) Európába – olvasható az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) összegzésében.

2022-ig a Kínából érkező turisták száma elérheti a 20,8 milliót – szól a Kínai Turisztikai Akadémia (CTA) becslése.

„Néhány évvel ezelőtt a kínaiak még kizárólag vásárlási céllal utaztak Európába, az utóbbi időben azonban egyre inkább érdekli őket az itteni kultúra ás természet” – mondta Dai Bin, a CTA elnöke az AFP-nek Velencében, ahol bemutatták A Kína és az EU közötti idegenforgalom éve elnevezésű projektumot.

A hírügynökség megjegyzi: az a 129 millió kínai, aki évente turistaként külföldre utazik, a világ összes turistájának egyötödét képezi. A kínaiak kétszer annyit költenek külföldön, mint az amerikaiak. A Föld harmadik legnagyobb területű országából való turisták 2016-ban 260 milliárd dollárt költöttek külföldön, az Egyesült Államokból kiutazók viszont csak 123 milliárdot.

A CTA elnöke reméli, hogy Európa megkönnyíti a kínaiaknak való vízumkiadást, hiszen mint mondta, akik a kontinensre érkeznek, azok itt több országba is el szeretnének látogatni.

Az ETC adatai szerint az európai országok közül a kínaiak körében Franciaország a legnépszerűbb, majd Németország és Olaszország következik. Az AFP kiemeli, hogy 2016-ban Szerbiát 173, Montenegrót pedig csaknem 90 százalékkal több kínai turista kereste fel, mint korábban. A francia hírügynökség szerint a kínai turisták körében az utóbbi időben egyre népszerűbb idegenforgalmi célponttá válik Kelet-Európa, aminek az oka nemcsak a könnyebben megszerezhető beutazási vízum, hanem a biztonsági szempontok is közrejátszanak, Franciaországban és Németországban ugyanis az utóbbi években több – a világsajtóban vezető hírként szereplő – terrortámadást is történt.