2024. április 18., csütörtök

Ingyenes tankönyvek roma diákoknak

A városi költségvetésben 2,1 millió dinárt különítettek el a romák felzárkóztatására

Hétfőn Nataša Aleksić, a szabadkai Városi Tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja és Ilija Đukanović, a szabadkai Városi Tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja a Matko Vuković Általános Iskolának tankönyveket adott át, amelyeket az iskola roma diákjainak fognak eljuttatni. A tankönyvekből a Đuro Salaj és a Széchenyi István Általános Iskolák roma diákjai is részesülnek.

Jasmina Stevanović, a szabadkai Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város költségvetéséből 300 000 dinárt különítettek el roma diákoknak szánt tankönyvekre.

Az iskoláktól kapott adatokból tudjuk, hogy roma nemzetiségű diákok három iskolában vannak, ezek a Matko Vuković, a Đuro Salaj és a Széchenyi István Általános Iskolák, összesen 738 tanuló. Ezen az akción kívül a 2018-as városi költségvetésben 2,3 millió dinár van elkülönítve a roma kisebbség számára, amelyet a romák gazdasági helyzetének megerősítésére, az iskolakerülés megelőzésére és a lakhatási körülmények javítására fordítunk – tette hozzá Jasmina Stevanović.

Ilija Đukanović, a szabadkai Városi Tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja köszönetet mondott Klaudija Kurinának és Stevan Nikolićnak, a roma kérdések koordinátorainak, valamint a három iskola pedagógus-asszisztenseinek, akik mindennap a terepen vannak, és a roma közösséggel együtt dolgoznak. Nataša Aleksić, a szabadkai Városi Tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja abbéli reményét fejezte ki, hogy a három iskola roma diákjai ebben a félévben és a következő tanévben jó hasznát veszik a tankönyveknek. Mirjana Stevanović, a Matko Vuković Általános Iskola igazgatója megköszönte a városi önkormányzatnak a segítséget, valamint kiemelte, hogy az eddig megtett intézkedéseknek köszönhetően az iskola már nem veszít jelentős számban tanulókat a felső osztályokban.

A tankönyveket az iskolaigazgatók az intézmények roma asszisztenseivel fogják eljuttatni a rászoruló diákoknak.