2024. április 25., csütörtök

A néptáncmozgalom erősítése

A vajdasági néptáncoktatók és a népdalkörök vezetői számára szervezett idei képzések első állomása Muzslya volt

Több mint háromezer gyermek, fiatal és felnőtt alkotja a vajdasági néptáncosok közösségét. A nagyszámú néptáncosra azonban kevés szakavatott néptáncoktató jut.

Ezért a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiemelt feladatnak tekinti, hogy hazai és magyarországi szakemberek bevonásával képzéssorozatot indítson 2018-ban. A képzések szervezésében feladatot vállalt a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság is, a program pedig a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
– Ez egy folyamat, amely 2018-ban indul, és számos képzést szeretnénk egész Vajdaságban tartani. Két hét múlva Maradékon, utána Palicson lesznek módszertani képzések, táncanyagok tanítása – mondta Brezovszki Roland, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa.
Az első foglalkozást a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület nagytermében Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó óbecsei néptáncoktatók vezették.
Mint ahogy Cseszák Korcsik Anikótól hallottuk, a találkozóra mintegy ötven közép-bánsági néptáncos és néptáncoktató jött el. A Dél-Alföld táncanyagát, néprajzát, gyerekjátékait, népdalait, viseletét mutatták be.
Molnár Mihály muzslyai néptáncos, oktató, azt reméli, hogy az ilyen képzések hozzájárulnak ahhoz, hogy tömegessé váljon a néptáncmozgalom. Szerinte fontos, hogy a próbákat szakavatott oktatók vezessék, mert akkor a fiatalok könnyebben megszeretik a néptáncot.
Az elvándorlás érzékenyen érinti a művelődési egyesületek tánccsoportjait is. Cseszák Balázs szerint az ilyen találkozókkal is próbálják még inkább közelebb hozni az ittmaradt magyarsághoz a népi kultúrát, népi hagyományokat.
A képzések következő állomása a maradéki művelődési ház lesz. Február 3-án a térség néptáncosaival Kiss Zsélykó néptáncoktató a szatmári táncanyagot ismerteti meg.