2024. április 19., péntek

Ünnepelt a vajdasági ruszin közösség

A dokumentumok alapján 1751 óta élnek Vajdaságban

Ekkor született, egészen pontosan 1751. január 17-én az a dokumentum, ami engedélyezte kétszáz ruszin családnak, hogy Bácskában telepedjen le. Eme jeles nap emlékére 2007 óta minden év január tizenhetedikén tartják meg a ruszinok nemzeti ünnepét, amelynek központi rendezvényére a hagyományok szerint minden esztendőben más-más településen kerül sor. Az idei, tizenegyedik alkalommal megrendezett központi ünnepség helyszíne Szabadka volt.

Igor Mirović a Szabadkán megtartott díszülésen (Benedek Miklós felvétele)

Igor Mirović a Szabadkán megtartott díszülésen (Benedek Miklós felvétele)

A rendezvénysorozat görögkatolikus misével kezdődött a helybeli ferences templomban. Ezt követően a városháza előterében kortárs ruszin nemzetiségű képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás. Az érdeklődők megismerkedhettek Aleksandar M. Lukić, Eugen III Kočiš és Andre Palatinus festményeivel, szobraival. A program további részében bemutatták a szabadkai ruszinok monográfiáját, majd 20 órától a városháza dísztermében díszülést tartottak, amelyen a vajdasági ruszin közösség jeles személyiségei, képviselői és a határon túli vendégek mellett a Vajdaság területén élő egyéb kisebbségek nemzeti tanácsainak képviselői, illetve a tartományi titkárságok küldöttei is jelen voltak. A rendezvényen részt vett Igor Mirović tartományi kormányfő is.

A program elején Đura Džudžar görögkatolikus apostoli exarcha szólt az egybegyűltekhez, majd Slavko Rac, a Ruszin Nemzeti Tanács elnöke mondta el ünnepi beszédét.

– A ruszin közösség nagy szerepet játszott a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság száz évvel ezelőtti megalapításában, a szerbek mindig is értékelték a ruszinok szerepét, és ez azóta is végigkíséri a történelmünket. A többi országban élő ruszinok nagy megpróbáltatásoknak voltak kitéve, számuk jelentősen megfogyatkozott, de Szerbiában a többségi nemzet támogatásának köszönhetően minden lehetőségünk megvolt nyelvünk, kultúránk és vallásunk megőrzésére. Remélem, hogy a jövőben az Európába vezető úton a többségi nemzettel és az itt élő nemzeti kisebbségekkel közösen egy még szebb Vajdaságot tudunk megteremteni – fogalmazott Rac.

Igor Mirović felszólalásában kiemelte, a ruszin nemzeti közösség idestova 260 éve igen üde színfoltja Vajdaság multikulturális palettájának, ugyanakkor azt is elmondta, a ruszin kisebbség büszke lehet arra, hogy sorai közt egyetlen írástudatlan sincs, a közösség tíz százaléka magas fokú iskolai végzettséggel rendelkezik, és sok jeles művészt, tudóst adott az országnak.

– Mindez arról árulkodik, hogy felismerték az oktatás jelentőségét nemcsak egy-egy személy, hanem az egész közösség érvényesülésében és nemzeti identitásuk megőrzésében. Ebben természetesen nagy szerepe van az államnak is, amely lehetővé tette, hogy a ruszinok az oktatás minden szintjén tanulhassanak anyanyelvükön – fogalmazott a tartományi kormányfő, majd jókívánságait fejezte ki minden ruszinnak nemzeti ünnepük alkalmából.

A díszülés további részében a zeneszerző Ivan Kočišról és a költő Maftej Vinajról emlékeztek meg a fellépők.