2024. április 18., csütörtök

Topolyai kosárlabdaedző Indiában

Harkai Hunor Indiából hazatérve a Jászberényhez igazolt

A topolyai Harkai Hunor aktív sportolóként több éven át szülővárosában, majd magyarországi csapatokban kosárlabdázott. Később a Topolčanka Női Kosárlabdaklubban vezette a felnőttcsapat és a különböző korosztályok edzéseit. Ezt követően edzőként és sportmenedzserként több európai országban is megfordult, legutóbb pedig Indiába szerződött, ahol csaknem fél évet töltött el. Egy hónappal a szerződése lejárta előtt azonban hazajött Indiából, mert a magyarországi Jászberény csapatához szerződött. Indiából hazatérve – Jászberénybe utazása előtt – rövid időt töltött szülővárosában. Ekkor nyilatkozott lapunknak indiai élményeiről és eddigi tapasztalatairól.

Sportmenedzserként és kosárlabdaedzőként a topolyai Topolčanka női kosárlabdacsapatnál kezdtem a pályafutásomat. Abban az időben különféle sporttáborok, versenyek, sportrendezvények szervezését is vállaltam. 2013-ban a máltai Phoenix Basketball szerződtetett edzőnek. Egy teljes idényt töltöttem a szigetországban, majd 2014-ben a budapesti Ferencvároshoz szerződtem. Ott is eltöltöttem egy évet, ezután 2015-ben a dániai Aarhus városában működő Aabyhøj Basketball vezetőedzőjeként folytattam pályafutásomat. Ezt követően az írországi Portlaoise Panthers Basketball Club férfi- és női csapatát is edzettem egy időben, emellett a két ottani utánpótláscsapat edzéseit is magam irányítottam, a legtehetségesebb fiatal kosarazókkal pedig egyénileg is foglalkoztam.

Hogyan kerültél ezt követően Indiába?

Időközben több helyre is hívtak, például Kongóba és más egzotikus afrikai és ázsiai országokba. Még dániai tartózkodásom idején ismerkedtem meg Robert Friedrich amerikai sportmenedzserrel, aki az ABN Network tulajdonosa, és ezen keresztül több kosárlabda-akadémiát működtet, köztük az indiai Újdelhi és Bengaluru városában is. Egy hónapja voltam a dániai csapatnál, és amikor beléptem a sportcsarnokba egy mérkőzés előtt, a szurkolók megtapsoltak. Ekkor jött oda hozzám Friedrich, aki gratulált ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült ekkora tekintélyt szereznem. Már akkor felvetette, hogy dolgozzunk együtt. Meghívásának később tettem eleget, amikor 2016 decemberében Indiába szerződtem.

Bevallom, kapásból nem tudnék indiai kosarazót említeni. Mennyire népszerű ott ez a sport?

Indiában a legnépszerűbb sport a krikett. A legnagyobb krikettsztárok éppolyan álomfizetésért játszanak, mint a legjobb európai focisták. Ezt követi a kabaddi, ami egy helyi sportnak számít, a birkózáshoz hasonlít, de héttagú csapatok játsszák egymás ellen, kis méretű pályán területet próbálnak védeni, a pontos szabályokra nem sikerült rájönnöm. A tollaslabda is rendkívül népszerű. Olyan pénzdíjas tornákat szerveznek belőle, mint máshol teniszből. De népszerűség szempontjából ma már szerintem ott van mögöttük a foci és a kosárlabda is. Ez utóbbi kettőnek a népszerűsége rohamosan nő, ezért szerintem már akár 5-10 éven belül a legnépszerűbb sportok lesznek. Nem tudok róla, hogy európai csapatban lenne-e már indiai kosarazó, az amerikai profi ligában azonban van kettő is.

India egészen más világ, más kultúra. Hogyan élted ezt meg?

Ami Indiát illeti, európai szemmel szokatlan dolgokat tapasztalhatunk. A kontinensnyi ország gazdasága hatalmas tempóban fejlődik, ennek következményei láthatóak a mindennapokban is. A szédületes gazdasági fejlődés rendre a vagyoni eloszlásban tapasztalható szélsőségeket eredményez. Ennek jeleként láttam például, hogy medencével ellátott luxusvilla mellett olyan faházban éltek a szomszédok, melynek sátorlapból volt a teteje. De láttam hagyományos szegényes indiai öltözetben mezítlábas embert, akinek okostelefonja volt.

Egy ilyen hatalmas országot nem lehet rövid idő alatt bejárni, de azért, gondolom, sok mindent sikerült megnézned. Hol mindenhol jártál?

Ahol voltam, Bengaluru, 2006 előtt Bangalor, angol átírással Bangalore, az indiai Karnátaka állam székhelye. 10 millió lakosával India harmadik legnagyobb városa. Hihetetlenül gazdag a látnivalók sora. Csak pár dolgot emelnék ki: megtekintettem a Bangalore Palotát, Tipu szultán nyári palotáját, az Aerospace Repülőgép-múzeumot, a Nemzeti Múzeumot, a híres Bal Lagh parkot és a Cubbon, valamint a Jaya Prakash parkot, az Art of Living Központot, Kempfortban a Siva-templomot, a Sri bika templomot, Ragigudda Anjaneye templomát, a Ritz Carlton és a JW Marriott hotelben is tartózkodtam pár hetet. Srí Lankába is átrepültem. Colombóban jártam, ahol több galéria, park és strand mellett meglátogattam a Világörökséghez tartozó Nemzeti Múzeumot is.

Ismerve téged, nem elégedtél meg a sportban kifejtett tevékenységek terén csupán az akadémián eltöltött munkával.

Hyderabad városában én voltam a Next Level nemzetközi kosárlabdatáborának a vezetőedzője. Telengána állam kosárlabda-szövetsége pedig szeptember 24-étől október 4-éig alkalmazott, a 10–20 éves játékosokat edzettem korcsoportonként. Alkalmam volt személyesen is megismerkedni a 35 milliós Telengána állam miniszterelnökével, Narendra Modival. Barátságot kötöttem Telengána állam kosárlabda-szövetségének az elnökével, Rajender Reddyvel, valamint Shridar Reddyvel, Hyderabad város kosárlabda-szövetségének az elnökével. Telengána állam sportminiszterével, Hyderabad polgármesterével és rendőrfőnökével is barátságot kötöttem. Hyderabadban meghívtak az all star gálaversenyre, ahol VIP-vendég voltam. Ott ismertem meg Gibson Arnold Kirket, az amerikai NBA profi ligában szereplő Boston Celtics játékosmegfigyelőjét.

Mit tapasztaltál még Indiában?

Aki nem jártas a kosárlabdában, általában nem is hallott Szerbiáról, országunk Novak Đoković mellett a kosárlabdáról ismert külföldön. Meglepő, időnként zavaró volt, hogy még engem is igazi sztárként kezeltek. Folyton autogramokat kértek, közös fotót akartak velem. Az étkezési és a közlekedési szokásaik is nagyon furcsák európai szemmel. Nagyon fűszeresen esznek mindent, a közlekedésben pedig első pillantásra hatalmas káosz uralkodik, végül mégis mindenki eljut mindenhova.

Azt mondod, egy hónap volt hátra szerződésedből, amikor elfogadtad a jászberényi férfi kosárlabdaklub ajánlatát? Mik ott a terveid?

A jászberényi kosárlabdaklub férficsapata évek óta a magyar NB I/A legmagasabb osztályában szerepel, valamint jelentős utánpótlásbázissal is rendelkezik. A Jászberényi KSE (2015 óta szponzorált nevén JP-Auto Jászberényi KSE) egy jászberényi NB I/A csoportos kosárlabdacsapat. 2001-ben alapították, 2005-ben jutottak fel az NB I/B csoportba. A 2010/11-es idényben megnyerték az alapszakaszt és a rájátszást is, így feljutottak az élvonalba. Ott folytatom a pályafutásomat, de erről egyelőre nem szeretnék többet mondani. Majd ha beindul a munka, akkor erről is szívesen nyilatkozom – köszönte meg érdeklődésünket a 33 évesen már komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakember.