2024. március 28., csütörtök
WORLD TOUR, BUDAPEST

Pótáéknak az elődöntő jelentette a végállomást

A győztes kínai női páros (Fotó: MTI)

A győztes kínai női páros (Fotó: MTI)

Az asztalitenisz World Tour budapesti állomásán Póta Georgina a svéd Matilda Ekholmmal az oldalán az elődöntőben vereséget szenvedett a kínai Csen Ko, Van Man-jü duótól. Már a találkozó elején világosan látszott, hogy a kíniak sokkal nagyobb játékerőt képviselnek, és végül minden különösebb gond nélkül le is győzték a magyar–svéd párost.

Sajnos nem volt esélyünk, nem találtunk fogást a kínaiakon. Be kell látni, ez más szint. Egy idő után már azt vártam, mikor fejeződik be a mérkőzés. Ettől függetlenül elégedett vagyok, hiszen rendkívül erős mezőnyben szereztünk bronzérmet, és ha a sorsolásnál kicsivel több szerencsém van, egyesben is továbbjuthattam volna” nyilatkozta az elődöntőt követően Póta Georgina.

A női páros másik elődöntőjében a Csen Hszing-tung, Szun Jing-sa duó jobbnak bizonyult a Do Hoi-kem, Lee Ho-csin hongkongi párosnál. A döntőben végül a Pótáékat legyőző kínaiak játszmavesztés nélkül szerezték meg a bajnoki címet.

A férfi párosoknál az Ecseki Nándor, Szudi Ádám duó a negyeddöntőben vereséget szenvedett a német Patrick Franziska, Jonathan Groth párostól. Enyhe vigaszt jelenthet számukra a tény, hogy az elődöntőben a kínai Fan Csen-tung, Jü Ce-jang kínai duó megálljt parancsolt a németeknek. A másik elődöntőben a fehérorosz Pavel Platonov, Vlagyimir Szamszonov és a svéd Kristian Karlsson, Matias Karlsson páros drámai csatáját a fehéroroszok nyerték meg. A döntőben azután a kínaiak könnyed győzelmet arattak.

Az egyéni versenyben a párosokhoz hasonlóan hatalmas volt a kínai dominancia, hiszen az elődöntőkben három-három játékosuk volt érdekelt. A nőknél az első eldöntőben Van Man-jü nagy küzdelemben múlta felül honfitársát, Csen Hszing-tungot. A másik párharc sokkal simább volt, itt a kínai Szun Jing-sa csupán egyetlen szettet engedélyezett a tajvani Csen Szu-jünek. A kínai házidöntő rendkívül fordulatos volt. Van Man-jü háromszor is szetthátrányba került, a végjátékot azonban jobban bírta erővel és idegekkel is, így megérdemelten nyerte meg a versenysorozat budapesti állomását.

A férfiaknál az első elődöntőben a kínai Fan Csen-tung könnyedén legyőzte a brazil Hugo Calderanót, a másik párharcban a kínai Liu Ting-suo ugyan megnehezítette honfitársa, Vang Csu-csin dolgát, de végül fejet kellett hajtania. A döntőben Fan Csen-tung magbiztos játékkal megérdemelt győzelmet aratott honfitársa felett.

Eredmények, női páros, elődöntők: Csen Ko/Van Man-jü (kínai)–Póta Georgina/Matilda Ekholm (magyar/svéd) 3:0, Csen Hszing-tung/Szun Jing-sa (kínai)–Do Hoi-kem/Lee Ho-csin (hongkongi) 3:1. Döntő: Csen Ko/Van Man-jü–Csen Hszing-tung/Szun Jing-sa 3:0

Férfi páros, elődöntők: Fan Csen-tung/Jü Ce-jang (kínai)–Patrick Franziska/Jonathan Groth (német) 3:1, Pavel Platonov/Vlagyimir Szamszonov (fehérorosz)–Kristian Karlsson/Matias Karlsson (svéd) 3:2. Döntő: Fan Csen-tung/Jü Ce-jang–Pavel Platonov/Vlagyimir Szamszonov 3:0.

Női egyéni, elődöntők: Van Man-jü (kínai)–Csen Hszing-tung (kínai) 4:3, Szun Jing-sa (kínai)–Csen Szu-jü (tajvani) 4:1. Döntő: Van Man-jü–Szun Jing-sa 4:3.

Férfi egyéni, elődöntők: Fan Csen-tung (kínai)–Hugo Calderano (brazil) 4:1, Vang Csu-csin (kínai)– Liu Ting-suo (kínai) 4:2. Döntő: Fan Csen-tung–Vang Csu-csin 4:1.

Nyitókép: A győztes kínai női páros (Fotó: MTI)