2024. április 18., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Nyolcszáz kilométer és a centik…

Daryl Impey, a Mitchelton–Scott dél-afrikai kerékpárosa diadalmaskodott az év első World Tour-versenyén, a hatnapos ausztráliai Tour Down Underen. Az öt sík hajrát és egy hegyi befutót tartalmazó megmérettetésen a rutinos, 33 éves kerekes egyetlen szakaszt sem nyert meg, ám három alkalommal is második helyen futott be – így tett az ötödik napon is, amikor a hazai, címvédő Richie Porte (BMC) hatalmasat támadott a célhoz vezető Willunga-hegyen, Impey azonban le tudta követni a megindulást. Porte megnyerte a szakaszt, a dél-afrikai pedig csak 8 másodpercet kapott, így azonos idővel álltak az összesítettben, ám ebben az esetben a szabályok szerint az nyer, akinek jobb helyezései voltak összesítve a szakaszokon – Impey tehát hajszállal diadalmaskodott.

Az utolsó napon a duplázó André Greipel nyert, korábban pedig az ausztrál Caleb Ewan, az olasz Elia Viviani és a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan is megnyert egy hajrát.

Eredmények, Tour Down Under, 5. szakasz (McLaren Vale–Willunga Hill, 151,5 km): 1. Richie Porte 3:42:22 óra, 2. Daryl Impey +8 mp, 3. Tom Jelte Slagter +10 mp, 4. Dries Devenyns, 5. Egan Arley Bernal a. i. stb. 6. szakasz (Adelaide–Adelaide, 90 km): 1. André Greipel 2:01:19 óra, 2. Caleb Ewan, 3. Peter Sagan, 4. Phil Bauhaus, 5. Elia Viviani a. i. stb. Az összesített végeredménye (809,8 km): 1. Impey 20:03:34 óra, 2. Porte a. i., 3. Slagter +16 mp, 4. Diego Ulissi +20 mp, 5. Devenyns a. i. stb.