2024. április 20., szombat
XL. DAKAR-RALI

Saghmeister célba ért!

A szabadkai versenyzőt az utolsó előtti szakaszon elütötte egy Toyota

Amikor Saghmeister Gábornak a fáradtságtól és a fájdalomtól már beszélni sincs kedve a kamerák előtt, az biztos jele annak, hogy az egyébként bőbeszédű versenyző ereje végső atomjait használja a kitűzött cél érdekében. Ez a cél a jubiláris, 40. Dakar-rali teljesítése volt a hétvégén, s örömmel jelenthetjük, hogy Gábor áthajtott a képzeletbeli célvonalon, tehát teljesítette élete talán legnehezebb ilyen versenyét, amelyen a rajttól a célig pokoli megpróbáltatások vártak a flúgos futam résztvevőire.

Hogy a motoron éppen elromlott ez-az, arra Saghmeister már csak legyintett, de az utolsó előtti szakaszon is kijutott neki a kalandból, mert a 19. kilométernél bukott, megütötte a jobb lábát, de, mint kiderült, ez csak a kisebb baj volt, mert a 77. kilométernél meg elütötte egy Toyota Hilux!

Mindjárt hozzá kell fűzni, hogy nem szándékosságról van szó. Egy homokos, szűk dűlőúton haladtam, ahol csak két keréknyom volt, amikor a 349-es versenyző mögém ért. Én félrehúzódtam, ő szépen kerülni kezdett, ám a hátsó kerekét visszahúzta a keréknyom, így a kocsi hátsó része lelökött a motorról. Leszakított egy csomó vackot, köztük a kipufogót a motorról, de megállt, s megnézte, nem történt-e nagyobb bajom. Mintegy fél óra alatt aztán visszaszereltem a szükséges alkatrészeket, több ponton orvosságot, nyilván fájdalomcsillapítót kaptam a szervezőktől, és beértem a táborba. Ott még a csizmámat sem mertem levenni, nehogy másnap, a zárószakasz előtt ne bírjam újra felhúzni, s így aludtam néhány órát – nyilatkozta elcsigázottan Gabi, de beért, s ez számára a legfontosabb!

Csapattársa, a szatmárnémeti Gyenes Emánuel is megemlegeti majd a Dakar idei kiadását, hiszen szinte az egész távot influenzásan, lázasan hajtotta végig, de tartani tudta a jó tempót, s végül összesítettben a 23. helyen ért célba, ami kiváló eredmény, még a vérprofiknak is, ha tudjuk, hogy Maninak a megerőltetéstől mindennap eleredt az orra vére.

Elégedett is vagyok, meg nem is. Az első húszban szerettem volna végezni, ugyanakkor el kell ismernem, hogy ez volt eddig a legnehezebb Dakarom, ahol egyetlen percet sem lehetett „kihagyni”, végig maximális terhelést kellett kibírni.

A motorosok mezőnyében egyébként az osztrák Matthias Walkner diadalmaskodott, s bár a rali alatt a Yamaha és a Honda is komolyan szorongatta, a KTM újabb győzelmet szerzett, Walkner pedig több kiesés és combcsonttörés után most az ezüstöt aranyra váltotta.

Az autósok között a Peugeot most a gazda, ám ezúttal nem Stéphane Peterhansel, hanem Carlos Sainz győzött.

Nagyon boldog vagyok! Négy éve csatlakoztunk a Peugeot-hoz, s bár a csapat azóta nyert két Dakart, szerintem mi ezt most nagyon megérdemeltük, mert rengeteg energiát fektettünk ebbe az autóba – nyilatkozta a Matador néven is ismert spanyol, akinek két ralivilágbajnoki címe mellé most már két Dakar-győzelme is van: – Voltunk fent és lent, de mindig a legjobbra törekedtünk. Különösen ezen a versenyen, amely elképesztően nehéz volt. Az elejét kicsit lazábbra akartam venni, de a csapat azt mondta: padlógáz! Így tettem, de eljött az idő, amikor már arra volt szükség, hogy ne hibázzunk. Nem tudom, visszatérek-e jövőre, egyelőre csak élvezni akarom a győzelmet…

A kamionosok mezőnyében ismét Kamaz-siker született, ezúttal Eduard Nyikolajev jóvoltából. Ő egyszer a legenda Vlagyimir Csaginnal nyert, vezetőként harmadszor végzett az élen, az orosz kamionmárka pedig a 15. győzelmét könyvelte el. A kategória nagy vesztese az argentin Frederico Villagra lett, aki az utolsó előtti szakasz után 1 másodperccel (!) maradt csak le az orosz mögött, de a Córdoba felé vezető úton az Iveco felmondta a szolgálatot.

Végül a quadosokról essék szó: a „négykerekű motorok” mezőnyében a chilei Ignacio Casale fölényes győzelmet aratott, mert az első szakasztól végig vezetett. Casale számára ez a második babér, hiszen négy évvel ezelőtt is ő diadalmaskodott:

Nagyon nehéz versenyen vagyunk túl, amelyen végig intelligensen kellett vezetni. Sikerem titka a felkészülés volt, hiszen rengeteget dolgoztunk a siker érdekében, s meg is harcoltunk érte.

A végeredmény, autósok: 1. Sainz, Cruz (spanyol, Peugeot 3008 DKR Maxi) 49:16,18 óra, 2. Al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 43,40 perc, 3. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota Hilux) 1:16:41 óra lemaradás stb.

Motorosok: 1. Walkner (osztrák, KTM) 43:06,01 óra, 2. Benavides (argentin, Honda) 16,53, 3. Price (ausztrál, KTM) 23,01 perc, … 23. Gyenes (romániai, KTM) 6:56,41, … 79. Saghmeister (szerbiai, KTM) 51:30,11 óra hátrány stb.

Kamionosok: 1. Nyikolajev, Jakovljev, Ribakov (orosz, Kamaz) 54:57,37 óra, 2. Viazovics, Haranyin, Zsihulin (fehérorosz, MAZ) 3:57,17, 3. Margyejev, Beljajev, Szvisztunov (orosz, Kamaz) 5:22,34 óra lemaradás stb.

Quadosok: 1. Casale (chilei, Yamaha) 53:47,04 óra, 2. Cavigliasso (argentin, Yamaha) 1:38,52, 3. Ferioli (argentin, Yamaha) 2:08,14 óra lemaradás stb.