2024. április 20., szombat

Mégis együttműködik a szerbiai és a koszovói ügyészség

Mitrovica kész elküldeni Belgrádnak minden információt az Ivanović-ügyben

Szerbia nem sokkal Oliver Ivanović koszovói szerb politikus múlt keddi meggyilkolását követően kérelemmel fordult a koszovói rendőrséghez és az Európai Unió igazságügyi missziójához (EULEX) annak érdekében, hogy tegyék számára lehetővé a nyomozásban való részvételt, tájékoztassák annak előrehaladásáról. A pristinai szervek azonban világosan rámutattak: a nyomozást és az eljárást kizárólag a koszovói illetékesek végezhetik, szerbiai segítségre nincs szükségük. Ennek ellenére a szerb megkeresésre tegnap megengedő válasz érkezett a koszovói igazságügyi minisztériumtól. Az EULEX közvetítésével a szerbiai igazságügyi tárcához eljuttatott válaszban az áll, hogy a Kosovska Mitrovica-i ügyészség kész minden, az Ivanović meggyilkolása ügyében végzett nyomozással kapcsolatos információt megosztani a szerbiai szervezett bűnözés felgöngyölítésével foglalkozó ügyészséggel a nyomozás sikere érdekében, az adatok minél átfogóbb feldolgozása és a tettesek minél korábbi kézre kerítése reményében. A szerb igazságügyi minisztériumnál közölték: ígéretet kaptak arra, hogy a bűncselekmény helyszínén begyűjtött bizonyítékokról szóló jelentést azonnal elküldik Belgrádba, amint az teljesnek lesz tekinthető. A koszovói ügyészség ugyanakkor jogi segítséget is kért a szerbiai igazságügyi szervektől a gyilkosság elkövetését követően megtalált felgyújtott gépkocsi tulajdonosának felderítéséhez. A gépjárművel kapcsolatos információkat a mitrovicai ügyészség azonnal a szerbiai szervek rendelkezésére bocsátja, hogy gyors és eredményes legyen a munkának ez a része is – áll a közleményben.

Az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy maga Szerbia sem reménykedik egy ilyen forgatókönyv megvalósulásában. A pristinai elutasító válaszokat követően Aleksandar Vučić szerb államfő hétvégi koszovói látogatása során azt mondta, csak információcsere lehetséges a koszovói és a szerbiai illetékes szervek között a nyomozás kapcsán, de Szerbia ebből is ki kívánja venni a részét.

Kevés, a nyomozással kapcsolatos tény látott eddig napvilágot. Tudni lehet, hogy Ivanovićra irodájának székháza előtt hat lövést adtak le egy mozgásban lévő, később felgyújtott, rendszámtábla nélküli gépkocsiból, melynek bejegyzett és utolsó nem hivatalos tulajdonosa is szerb nemzetiségű. A média a hétvégén arról cikkezett, hogy ma közzéteszik a biztonsági kamerák felvételeiből kiderült információkat, ezt azonban megcáfolta az ügyészség, s azt mondták, egyszer sem tettek ilyen ígéretet.