2024. április 25., csütörtök

Belepte a hó Délkelet-Szerbiát

Hótorlaszok és erős szél akadályozza a közlekedést

A vasárnap leesett hó mennyisége miatt Délkelet-Szerbiában, Sjenicától keletre az Ivanica községbeli utak mára teljesen járhatatlanná váltak. A havazást erős szél is kísérte, így a Pešter-fennsíkot belepte a hó, elzárva több falut Sjenica területén. A hótorlaszok egyes helyeken egy méter magasak is voltak.

A Golija és Javor felé vezető utakon is nehézkes volt a közlekedés, így a szakemberek arra figyelmeztetik azokat a sofőröket, akik ebben az irányban haladnak, hogy gépkocsijukon kötelezően használják a téli felszerelésüket. Hatályba lépett ugyanakkor a teher-, illetve a vontatókocsis forgalom tilalma.

A hegyvidéken az utakat 10 centiméter vastagságú hó fedi, de az erős szél helyenként hótorlaszokat állít. Az alacsonyabb fekvésű vidékeken ugyanakkor nedves az út, helyenként 5 centiméteres hóréteg borítja. A közúti forgalomban fokozott figyelemre van szükség, habár az ivanjicai útkarbantartó vállalat folyamatosan sózza az utakat, illetve kőtörmelékkel igyekszik biztonságosabbá tenni a közlekedést.

Vasárnap este a hómennyiség miatt áram nélkül maradt az Ivanjica melletti Osonica falu, illetve a Bor községhez tartozó Luka, valamint szakadozott az áramszolgáltatás a Zubin potok községhez tartozó Lučka rekán. A hó súlyától és az erős széltől elszakadt villanyvezetékeket az illetékes szervek megjavították, így ma már folyamatos volt ezekben a falvakban is az áramellátás.

Az úttorlaszok miatt késett ma a tanítás is a helyi iskolákban, sőt egyes falvakból, amelyeket teljesen elzárt a hó, a diákok el sem jutottak az iskolába. Mikailo Kaličanin a Večernje novosti napilapnak elmondta, 16 csapatuk dolgozik az úttorlaszok elhárításában, hogy legalább a közelebbi falvakat összeköthessék Sjenicával. A munkájukat azonban megnehezíti az erős szél, a megtisztított utakra újabb havat hord.

A helyi meteorológiai állomás adatai szerint 20 centiméter hó esett hétfőre virradóra. Erős, mintegy 50 kilométeres óránkénti sebességű, hideg szél fújt. Sjenicán jobb a helyzet, mint a Peštera-fennsíkon, itt a közlekedésben nincs fennakadás. A Szerbiai Motorosszövetség jelentése szerint Vajdaság és Belgrád területén az elkövetkező napokban sem várható hó, az utak szárazak. Csak Szerbia délkeleti és délnyugati tájain havazik, de a síkságon vagy az alacsonyabb fekvésű hegyvidékeken nem marad meg. Igazi téli időjárási viszonyokkal Nova Varoš, Valjevo, Užice, Sjenica, Kuršumlija, Novi Pazar, Pirot, Dimitrovgrad, a Timok és negotini térség felé vezető utakon számolhatnak a sofőrök.