2024. április 25., csütörtök

A vetőmagtermesztés nemzeti kincs

A szerbiai mezőgépek kora több mint 20 év

A Zlatiboron hétfőn megkezdődött a szerbiai és a boszniai szerb köztársaságbeli agronómusok hagyományos tanácskozása. A rendezvényt Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár nyitotta meg. Üdvözölte a Mezőgazdasági technika elnevezésű kísérő szimpózium résztvevőit is. A nagyszabású szakmai összejövetel szervezője az idén is az újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Tudományos Kutatóintézet.
Radojević kiemelte, hogy az intézet szakemberei hosszú évek óta sikeresen együttműködnek a mezőgazdasági termelőkkel. Mint mondta, a korszerű mezőgazdasági termelés számos kihívás előtt áll, újabb és újabb kártevőkkel kell felvenni a harcot, mindinkább éreztetik hatásukat a globális változások is, ami arra készteti a szakembereket, hogy újabb, ellenállóbb fajtákat és hibrideket kísérletezzenek ki. A mezőgazdasági titkár megállapítása szerint a nemzeti vetőmagtermesztés egyben nemzeti kincs is, amit együttes erővel kell megőrizniük az intézet dolgozónak és az állami szerveknek függetlenül attól, hogy mennyire nyitott a piac, és hogy mekkora a konkurencia. Radojević azt javasolta a termelőknek, hogy kizárólag jó minőségű, fémzárolt vetőmagot használjanak, amivel szavatolják a termés minőségét és a magas hozamokat.
A mezőgazdasági technika témájú tanácskozáson Radojević egyebek között arról beszélt, hogy a statisztikai adatok szerint a szerbiai mezőgépek kora több mint 20 év, ilyenekkel pedig lehetetlen növelni a gazdaságok versenyképességét. A tartományi kormány ezért 2017-ben a szaktitkárság révén támogatta az új gépek és kapcsolható eszközök beszerzését. Erre a célra 156 millió dinárt fordított. Nemcsak a gépállomány felújításának fontosságát tartotta szem előtt, hanem azt is, hogy az európai uniós IPARD-program idei megkezdésével az ilyen típusú nemzeti intézkedés lehetetlenné válik – olvasható a zlatibori tanácskozásról kiadott tartományi közleményben.