2024. április 24., szerda

Nyolc faluban rossz a víz minősége

A városi képviselő-testület ülésén Milan Milanko (Új Párt) fölvetette, hogy nyolc, Zomborhoz tartozó faluban erősen kifogásolható a vezetékes víz minősége, amit a hatalmi többség is kivizsgálásra érdemesnek talált.

A zombori Közegészségügyi Intézet (KI) elvégezte a szükséges elemzéseket és erről január 10-én jelentést küldött a városi képviselő-testületnek.
A Regőcén, Sztapáron, Aleksa Šantićon, Gádoron, Harasztin, Doroszlón, Küllődön és Monostorszegen vett minták mindegyikében a megengedettnél magasabb arzéntartalmat mutattak ki. A KI átiratában az áll, hogy az említett településeken a vezetékes vizet fogyasztásra és főzésre alkalmatlannak találták, hiszen az arzénnal fertőzött víz huzamosabb ideig történő fogyasztása növeli annak toxikus és rákkeltő hatásának kockázatát. Az intézet arról is tájékoztatott, hogy az illetékes felügyelőség ezekben a falvakban meg is tiltotta a csapvíz fogyasztását.
A Közegészségügyi Intézet kimutatta, hogy a 2017-ben végzett ellenőrzések szerint Monostorszegen 77 és 88 mikrogramm között mozgott literenként a víz arzéntartalma, ami egyben a Nyugat-Bácskában mért legmagasabb arány. A KI javasolta, hogy mielőbb kapcsolják rá Monostorszeget a Bezdáni vízgyárra, amely mindössze 4 kilométerre van a falutól.
Az intézet illetékesei ajánlatot tettek, hogy a többi települést is, ahol fogyasztásra alkalmatlan a csapvíz, mielőbb csatlakoztassák rá vagy a bezdáni, vagy a zombori vízgyárra. Ezáltal biztosíthatnák az ottani polgárok egészséges ivóvíz-ellátására való jogát.
A Városi Vízművek (Vodokanal) ezen aktívan dolgozik, de még sok pénzre van szükség a megvalósításhoz.