2024. április 16., kedd

Romák a romákért

Az újvidéki roma közösség az utóbbi években folyamatos jogi, pszichológiai, szociális és logisztikai segítséget kap a Roma Közösség Központja elnevezésű projektum keretében, amelyet a Roma Egyetemisták Egyesülete szervez.

Az egyesület irodát nyitott a Banglades és a Nagyrét roma településen, ahol ingyenes jogi és pszichológiai tanácsadás működik. Az egyetemista aktivisták rendszeresen látogatják a Dositej Obradović, a Dušan Radović és a József Attila Általános Iskolát annak érdekében, hogy a roma gyermekek ne maradjanak ki az iskolából, és hogy rendszeres oktatásban részesüljenek.

– Az általános iskolákban a végzősöknek segítettünk a tanulásban, hogy jobb eredményt érjenek el a vizsgán, valamint tanácsokat adtunk nekik annak érdekében, hogy karrierjük minél sikeresebb legyen a jövőben – magyarázta Nenad Vlaisavljević, a projektum koordinátora. – Főként azoknak a diákoknak segítettünk a tanulásban, akiknek gondjuk volt a tananyag elsajátításával az év folyamán, valamint műhelymunkákat szerveztünk azon gyermekek számára, akik nehezen illeszkednek be környezetükbe – mondta a koordinátor.

A Roma Közösség Központja projektumnak köszönhetően eddig 923 roma kapott szociális, pszichológiai vagy jogi segítséget, több mint 170-en jogosultak szociális segélyre, felvették a kapcsolatot a városi intézményekkel, legalizálták ingatlanaikat stb. Ami a pszichológiai segítséget illeti, szerveztek egyéni és csoportos megbeszéléseket, segítettek a tanulásban és bevezették a családi tanácsadást.

A központ havonta egyszer megszervezi a közösség napja összejövetelt, amelynek az a célja, hogy a roma településeken színvonalasabb életkörülményeket alakítsanak ki. A Dnevnik napilap beszámolt arról is, hogy az egyetemista aktivisták folyamatosan együttműködnek a polgármesteri irodával és Miloš Vučević polgármesterrel, együttesen próbálnak megoldást találni a hulladékgyűjtögető romák problémájára, mivel a konténerek „kiürítéséért” rendszeresen megbüntetik őket. Az egyesület a Zoohigijena közvállalattal együtt akciót szervezett Banglades településen a kóbor kutyák eltávolításának érdekében, a nagyréti romák pedig részt vesznek az Infopolis tréningközpont képzésén, amelyet a JAZAS-szal karöltve valósítanak meg. Ennek az akciónak a keretében többek között óvszereket is kiosztottak.