2024. április 25., csütörtök

A kulturális örökség maradandó

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

Petar Dešić fotós Szlovák mesém (Moja slovačka priča) című tárlatát a hónap végéig tekinthetik meg a Művelődési Központ Ifjúsági Tribünjén. A kiállítás 34 képből áll, amelyek bemutatják a szlovákok szokásait, hagyományait és kultúráját. A fotók gyerekeket, fiatalokat és időseket ábrázolnak, azaz áttekintést nyújtanak az emberi életről, e nép életmódjáról. A tárlatot Dagmar Repčekova, Szlovákia szerbiai nagykövete nyitotta meg, aki elégedettségét fejezte ki, mivel a kiállítás nagy érdeklődést váltott ki az újvidékiek körében.

– Ez a tárlat hűen tükrözi a szlovákok életét, akik immár 250 éve élnek itt, Vajdaság területén. A fotók bemutatják a szlovák szellemiséget – mondta Repčekova.

A szerző a képeket négyéves terepmunkája során készítette, és a hangsúlyt a szlovák népviseletre fektette.

– A négy év alatt az volt a legérdekesebb, hogy megragadjak egy-egy expresszionista, dokumentáló pillanatot. Mindegyik faluban ráfutottam valami újra, még a legkisebb közösségekben is, igen érdekes kockákat sikerült megörökítenem. A fotókkal azt üzenem, hogy mindannyian egy nap eltávozunk, és az egyetlen dolog, ami megmarad, az a kulturális örökség. Már elkezdtem dolgozni a magyar etnikai közösséggel, az idén a terepmunka során a magyarlakta településeket járom majd be, a szlovák tárlatot pedig szélesebb körben népszerűsítem – mondta Petar Dešić.

A Szlovák mesém tárlatot az újvidéki Művelődési Központból a pancsovai Nemzeti Múzeumba viszik, majd Galambócban (Golubac) tekinthetik meg az érdeklődők.