2024. április 23., kedd
NAGYBECSKEREKI RÁDIÓ

A felszámolás utolsó felvonása

Tavaly december 17-én volt két éve annak, hogy beszüntette a műsorsugárzást a Nagybecskereki Rádió (Radio Zrenjanin). A tájékoztatási közvállalat felszámolása azonban még tart.

A jelekből ítélve azonban megkezdődött felszámolásának utolsó felvonása. Folyamatban van a bíróság által elfogadott hitelezőknek a kártalanítása, ami Goran Rakić felszámolási biztos nyilatkozata szerint hamarosan befejeződik. Azt követően a városi képviselő-testület elé kerül a felszámolásról készített jelentés, amelynek az elfogadása után formálisan is kezdeményezik majd a Cégnyilvántartási Ügynökségnél a Nagybecskereki Rádió törlését a nyilvántartásból.
A Nagybecskereki Rádiótól 2015 decemberében megvonták a műsorszórási engedélyt, ami gyakorlatilag a 38 éves médiaház munkájának a végét is jelentette. A rádió 28 dolgozója közül tízen azonnal a végkielégítés melletti távozást választották. A többiek egy ideig még vártak, aztán ők is elfogadták a szociális program feltételeit. A vállalat felszámolásáról szóló határozatot 2016 októberében hozták meg.
A tájékoztatási törvény értelmében az önkormányzati médiaházakat privatizálni kellett volna. Ez azonban a mintegy negyven, hasonló sorsú rádió közül csak néhányban történt meg sikeresen. A Nagybecskereki Rádió esetében ennek oka az is, hogy formálisan fel sem kínálták a privatizálásukat.
A Nagybecskereki Rádió megszűnésével megszűnt a kisebbségi nyelveken folyó tájékoztatás a legnagyobb bánáti városban. A rádiónak ugyanis a szerb mellett magyar, román és szlovák nyelvű műsorai is voltak. A magyar műsort sugárzó muzslyai Zeppelin Rádió 2009-ben maradt műsorszórási engedély nélkül.