2024. április 19., péntek
WORLD TOUR, BUDAPEST

Elfogytak a magyarok egyesben

Póta Georgina, Madarász Dóra és Lakatos Tamás is kikapott csütörtökön a főtábla 1. fordulójában, így egyesben nincs már magyar versenyben a BOK Sportcsarnokban zajló asztalitenisz World Tour-viadalon.

A legfájóbb talán a 7. helyen kiemelt Póta kiesése, ő ugyanis a világranglista-helyezés alapján nála gyengébb ellenféltől szenvedett vereséget, méghozzá úgy, hogy szettet sem tudott nyerni. A rivális a kínai új hullám egyik képviselője, a mindössze 17 éves Szun Jing-sa (52. a világranglistán) volt, aki nyugodtan játszott, s igencsak eredményesen. Az első két szett szinte pillanatok alatt lett az övé, s bár a harmadikban a 33 esztendős Póta (20.) feltámadt, esélye volt a szépítésre, végül ezt a játszmát is Szun nyerte, és a magyar ekkor lélekben feladta a mérkőzést. „Elég fiúsan játszik ez a kínai lány, nem volt ellene sanszom. Bár az új világranglista-rendszer szerint csak 52., de minden kínait meg tud verni, top 10-es játékos. Pechem volt, hogy őt sorsolták hozzám, ráadásul nekem ez volt az első meccsem egyesben, nem voltam még bemelegedve” – nyilatkozott Póta, hozzátéve, nagyon sajnálja, hogy a magyar közönség előtt nem tud több meccset játszani.

A férfiaknál mindössze egy magyar játékosért lehetett szorítani a főtáblán, a világranglistán legjobb magyarként 115. Lakatos Tamás a nemzetközi szövetség rangsorában 40., csapatban Európa-bajnok portugál Tiago Apoloniát próbálta meglepni – sikertelenül. Két szett erejéig ugyan ráijesztett a rutinosabb riválisra – Lakatos 22, Apolonia 31 esztendős –, de utána már az ellenfél irányított, s végül hat játszmában nyert.

Mindez azt jelenti, hogy már csak párosban érdekeltek a magyarok a tornán: tegnap délután Póta és a svéd Matilda Ekholm a Sofia Polcanova, Mo Zhang osztrák, kanadai, Ecseki Nándor és Szudi Ádám pedig az első helyen kiemelt Patrick Franziska, Jonathan Groth német, dán duóval csapott össze a legjobb nyolc között.

A budapesti viadal összdíjazása 150 ezer dollár. A tornára 53 ország több mint 400 játékosa, köztük 23 magyar nevezett.

A további program, szombat: negyed- és elődöntők – 10 óra. Vasárnap: döntők – 15 óra.