2024. április 23., kedd
XVII. VAJDASÁGI MAGYAR DRÁMAÍRÓ VERSENY

Autentikus ötletből született kreatív együttlét

Vasárnap este 3 ősbemutatót láthat a közönség az Újvidéki Színház színpadán

Immár 17. alkalommal tartják meg e hétvégén a drámaíró versenyt az Újvidéki Színházban. A három felkért szerző ma, szombaton írja meg alkotását, a szombat estig megszülető 3 szöveg alapján a felkért rendezők vasárnap estig állítják az előadásokat színpadra. A 3 ősbemutatót vasárnap 19 órától láthatja a közönség.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója elmondta, hogy a drámaíró verseny a vajdasági magyar drámairodalomnak a fellendítését, pallérozását célozta meg tizenhét évvel ezelőtt, és ezt a feladatot szolgálja a mai napig.

– Az Újvidéki Színház autentikus kezdeményezése, eredeti ötlete tizenhét évvel ezelőtt született meg. Mindennek az eszmei értéke magában a megszületésben és a megmaradásban van. Az, hogy minden évben legalább három drámai érték születik, és az, hogy éveken keresztül a drámaíró verseny megmarad, az már önmagában megfelel az említett két eszmei értéknek. Megítélésem szerint a drámaíró verseny már túllépte az irodalmi vetélkedő kereteit, és inkább azt mondhatjuk, hogy ez egy kreatív együttlét, azaz a vajdasági magyar színházművészek, színészek, rendezők és írók találkozója. Ez a kreatív együttlét, ha nem is minden évben, de meglehetősen gyakori időközökben olyan gyümölcsöző produkciókkal is jár, amelyek élete tovább tart mint ez a 48 óra. Egyes darabok, természetesen továbbfejlesztve és tovább tematizálva, európai uniós pályázaton komoly támogatásokat nyertek – hangsúlyozta az igazgató.

Az idei drámaírók Csík Mónika, Oláh Tamás és Toma Viktória lesznek, akik szombaton írják meg drámáikat, melyek címe egy kalapból és az aznapi Magyar Szó hasábjairól kerül ki.

– Ezeket a darabokat, amelyet a három író megír, Döbrei Dénes, Kálló Béla és Sardar Tagirovsky állítanak színpadra. A drámaíró versenynek mindig kiváló zsűrije is szokott lenni, az idén nagy örömünkre, Jónás Gabriella, Tari István és Verebes Ernő vállalta a zsűri szerepét – mondta Venczel Valentin. Mint megtudtuk tőle, az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Gyermekszínház, a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei, az Újvidéki Művészeti Akadémia diákjaival, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem vendégeivel viszik színre a darabokat.

A drámaíró versenyre az Újvidéki Színház fennállásának negyvennegyedik születésnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozat részeként kerül sor.