2024. április 19., péntek

Aszad a terrorizmus támogatásával vádolja Törökországot

A szíriai elnök egy vasárnapi nyilatkozatában elítélte az országa egyik régiója ellen indított török támadást és a terrorizmus támogatásával vádolta meg Törökországot.

Bassár el-Aszad: A terrorizmus rákos daganat, amelynek nem lehet csak egy részét kioperálni, hanem az egészet el kell távolítani. A nyugati hadműveletek azonban csak e daganat egy részét hasítják le, és ezzel felgyorsítják terjedését (Fotó: MTI/AFP/Reuters)

Bassár el-Aszad (Fotó: MTI/AFP/Reuters)

A török haderő több napos előkészítő légi és tüzérségi csapások után vasárnap szárazföldi hadseregét is elindította Afrín városa és környéke ellen, amelyet kurd fegyveresek foglaltak el iszlamista szélsőségesektől 2016-ban. Ankara ellenzi a kurd fegyveresek jelenlétét határai közelében, és 30 kilométerre akarja eltávolítani őket onnan.

Bassár el-Aszad szerint a "brutális török agresszió Afrín városa ellen elválaszthatatlan a török rezsimnek a szíriai válság első pillanatától követett politikájától, amely főként a terrorizmus segítésén és a különféle neveken működő terrorista szervezetek támogatásán alapul".

Hasonló az álláspontja Iránnak is, amely a török behatolás azonnali leállítását követelte. "Irán reméli, hogy azonnal abbahagyják ezt a hadműveletet, hogy meg lehessen előzni a válság elmélyülését Szíria és Törökország határtérségében... A válság folytatódása Afrínban a terrorista csoportokat erősítheti Észak-Szíriában" - hangoztatta az iráni külügyminisztérium szóvivője az IRNA hírügynökség szerint.

Aszad nyilatkozata Damaszkuszban hangzott el, ahol fogadta az iráni külkapcsolatok stratégiai tanácsának a vezetőjét. A szíriai elnök köszönetet mondott Teherán támogatásáért a terrorizmus elleni harcban, és hozzájárulásáért a szíriai fegyveres erők győzelmeihez.