2024. április 25., csütörtök

Bill és Melinda Gates kifizetik az államadósságot?

Nigéria 76 millió dolláros gyermekbénulási adóságát fogja törleszteni a milliárdos emberbarát házaspár Bill és Melinda Gates. A gyermekbénulás (polio) megakadályozása érdekében tett erőfeszítéseik keretében az afrikai ország gyermekbénulási költségeinek államadósságát is kifizetik, ismertette a Bill & Melinda Gates alapítvány. Húsz év alatt zajlik le a projektum, a pénzátutalások még idén megkezdődnek. A Quartz jelentése szerint, Nigéria 2014-ben kölcsönzött pénzt Japántól a megelőzhető betegségek elleni küzdelemre. Bill & Melinda Gates alapítvány feltételek mellett ígéretett tett, hogy törlesztik az adósságot, és a lakosság 80%-ának már folyósították a védőoltásokat. Gates megérti a gyermekbénulás elleni küzdelem fontosságát, 30 évvel ezelőtt 350 ezer esetet jegyeztek, amit 2017 végéig 21-re sikerült csökkenteni.

"A hősök, akik a globális védőoltásokat lehetővé tették, több, mint két és fél milliárd gyermeket oltatattak be. Munkájuk eredményeként 16 millió egyén nem szenvedett el bénulást, járnak" - írja Gates. A gyermekbénulás "bénító betegség amelynek halálos kimenetele is lehet", amely miután megtámadja az idegrendszert, bénulást okozhat. A megbénultak tíz százaléka meghal.

A Gates alapítvány 3 milliárd dollárt költött 2017-ben a betegség terjedésének megakadályozásáért és leállításáért, és a gyermekbénulás teljes kiiktatását tűzte ki egyik legfontosabb céljául. Az alapítvány megállapítja, hogy támogatta a Global Polio Eradication Initiative szervezet globális gyermekbénulás felszámolására irányuló kezdeményezéseit, technikai és pénzügyi erőforrásokkal, a védőoltás fontosságára felhívó kampánynyal, a lakosok serkentésével és rutinszerű immunizációkkal. "A gyermekbénulás elleni harcnak folyamata lehet a Föld egészségmegőrzésének egyik legjobban őrzött titka" írta Gates az alapítvány 2017-es éves beszámolójában. "Ha a konfliktusokkal teli övezetek is stabilak maradnak az év során, megtörténhet, hogy az emberiség az utolsó gyermekbénulási esetét fogja számontartani az idén." 1988-ban a vírus több, mint 125 országban volt jelen, minden nap csaknem 1000 gyermeket bénított meg. Azóta a gyermekbénulás által megbetegedett személyek száma kevesebb, mint egy ezrelékre mérséklődött.

A Gates alapítványt 2017-ben 4,6 milliárd dollárral támogatta meg a házaspár, ám az alapítvány 1 milliárdnyi összegben támogatta fiatalok felsőfokú oktatási beiskolázását és milliókat fordított az Alzheimer kór ellen, valamint nőknek a fejlődő országokban. A gyermekbarát tevékenységének köszönhetően Gates most már nem a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos megelőzte, aki a Forbes szerint 108 milliárd dollárral rendelkezik. Gates jelenleg 92 milliárddal rendelkezik, ami továbbiakban is csökkenhet, humanitárius tevékenységeinek köszönhetően. A Bloomberg szerint Gatesnek, most 150 milliárdja lenne, ha nem lett volna jószívű. Januárban bejelentette, hogy 33 millióval támogatja TheDream.Us szervezetet amely ösztöndíjakat oszt nem dokumentált migránsoknak akik az Egyesült Államokba, mint gyermekek érkeztek, akiket álmodóknak "dreamers"-nek neveznek.

Gates és Warren Buffet megalapították a The Giving Pledge-t, amely révén a millárdos aláírók megfogadták, hogy tőkéjük legalább felét elajándékozzák. Bill és Melinda Gates 1,7 milliárd dollárt terveznek befektetni az USA nyílvános oktatási rendszerébe. "Olyan sok pénzt kerestünk, amennyire legvágyabb álmainkban sem számítottunk, amiért hálásak vagyunk" - Bill és Melinda említették egy Giving Pledge levelükben és CNBC hírtelevíziós csatorna jelentése alapján. "De amennyire az adományok nagyméretűek, felelősségét érezzük, hogy jól is legyenek felhasználva."  (Az msn.com alapján)