2024. április 25., csütörtök

Vučić biztonságban szeretné tudni a koszovói szerbeket

A béke és a stabilitás megőrzése kulcsfontosságú Koszovóban, értettek egyet vele a polgárok

Az Ibartól délre eső koszovói szerb települések meglátogatásával ma véget ér Aleksandar Vučić szerb államfő kétnapos hivatalos koszovói tartózkodása. Oliver Ivanović koszovói szerb politikus keddi meggyilkolását követően nagy jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy a köztársasági elnök meglátogatta az észak-koszovói és az Ibar folyótól délre élő szerbség tagjait. Mint azt az első napot értékelve elmondta, a polgárok a leggyakrabban a megélhetési, egzisztenciális problémák miatt panaszkodtak, ugyanakkor nagy elszántságról tettek tanúbizonyságot a Koszovóban maradásuk tekintetében, s ez elégedettséggel tölti el az embert, fogalmazott az államfő, aki szerint az albánok és a szerbek egyformán felelősek azért, hogy milyen jövőt teremtenek maguknak.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a koszovói szerbek értik: az államot úgy vihetjük előbbre, ha folyamatosan kommunikálunk a koszovói albánokkal, de belső dialógust is tartunk a déli tartomány jövőjére vonatkozóan. Laplje seloban Vučić úgy fogalmazott: ha nem is értettek mindenben egyet az észak-koszovói és délebbre eső szerbek képviselői vele, azt nyugodtan kijelentheti, hogy jól értették egymást, egymás álláspontjait. „Értettem, hogy a koszovói szerbek tekintete elsősorban Belgrádra szegeződik, amikor a problémáik rendezését várják”, számolt be egyik benyomásáról az államelnök.

Aleksandar Vučić elismerte, hogy a problémák többségét illetően Belgrád egyszerűen képtelen segítséget nyújtani, a gondok kisebbik részét azonban rendezni tudja, s azon lesz, hogy ez mielőbb meg is történjen. Véleménye szerint a szerbek legnagyobb problémája Koszovóban a biztonság kérdése. Észak-Koszovóban és az Ibartól délre különböznek a szerb kisebbség problémái, ez a kérdés azonban mindenütt egyformán aktuálisnak számít, jelentette ki. A gazdaság területén nehéz lenne áttörést megvalósítani egy olyan területen, ahol nem ismeretesek az államapparátus működésének a részletei sem, értékelte, ugyanakkor arról biztosította az ottani szerbeket, hogy az állam minden támogatást kész megadni azoknak a vállalkozóknak, aki koszovói beruházások véghez vitelére szánják el magukat.

AHOVA NEM JÖNNEK BERUHÁZÓK

Vasárnapi beszélgetései alkalmával az államelnök rávilágított arra: Koszovó státusának rendezetlensége, az álláspontok eltérése miatt egyszerűen nem valószínű, hogy külföldi beruházók érkezzenek ebbe a térségbe, olyanok, akik azt sem tudhatják, kihez kell adott kérdésben fordulniuk. Ezért van szükség a szerb beruházások serkentésére.

Szerbia Koszovóban elsősorban szociálpolitikai intézkedéseket foganatosíthat, magyarázta Vučić, a szerbségnek viszont azt is meg kell értenie, hogy nem várhat minden egyes esetben megoldást az államtól. Nehéz lesz ezt a hozzáállást módosítani, hiszen évtizedeken át megnyilvánuló beidegződésnek számít, állapította meg az elnök. Örömmel nyugtázta, hogy a szerbség körében továbbra is a békének és a stabilitásnak a fenntartása az elsődleges cél.

KEVÉS RÉSZLET DERÜLT KI A NYOMOZÁSRÓL

Három fontos üzenetet fogalmazott meg a köztársasági elnök a Banjska monostor előtt, ahol egyházi méltóságok fogadták. Azt mondta, a koszovói szerbségnek Koszovóban kell maradnia és meg kell maradnia a tartományban, Belgrád mindent meg fog tenni a koszovói szerbek biztonságának szavatolása érdekében, ugyanakkor meg kell találni a módját annak is, hogy a szerb hatalom leszámoljon a berkein belüli korrupcióval, bűnözéssel.

Az államfő Kosovska Mitrovicán koszorút helyezett el Oliver Ivanović irodájának székháza előtt, ahol egy mozgásban lévő gépkocsiból hat lövést adtak le a mérsékelt politikájáról ismert vezetőre. A Szabadság, demokrácia, igazság polgári kezdeményezés elnökének meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás eredményeiről a koszovói rendőrség eddig annyit közölt, hogy az eset után megtalált felgyújtott gépkocsi eredeti és utolsó tulajdonosa is szerb személy volt, s hogy továbbra is elemzik az épületen lévő biztonsági kamerák felvételeit, melyekkel kapcsolatban mára ígértek még több részletet.