2024. április 25., csütörtök

Vučić Koszovóban: Információkat cserélünk, és megvárjuk a nyomozás eredményeit

Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić ma Koszovóban kijelentette, Belgrád Priština folytatja az információcserét Oliver Ivanović, vezető szerb politikus meggyilkolásával kapcsolatban. Hozzátette, Szerbia kérte, hogy szakértői részt vehessenek a nyomozásban, de a koszovói hatalom ezt visszautasította.

- Továbbra is cseréljük az ezzel kapcsolatos információkat, és nem csak az újságoknak leadott mesét várjuk, hanem a nyomozás végső eredményeit. Amennyiben ez nem történik meg, akkor több dolog világosabb lesz előttünk – mondta Szerbia elnöke a Banjska kolostorban tett látogatásakor.

Vučić elmondta, három üzenete van a szerbek számára. Az első az, hogy fontos a Koszovón való maradásuk és fennmaradásuk. A második az, hogy szeretne elbeszélgetni valük arról, hogy ki garantálja biztonságukat. A harmadik pedig az, hogy a szerb hatalomnak le kell számolnia a korrupcióval és a bűnözéssel saját soraiban.

- A szerbeknek szülőföldjükön kell maradniuk, Szerbia pedig a jövőben is támogatni fogja őket ebben. Azért jöttem, hogy az itteni szerb nép biztonságáról beszélgessünk, és arról, hogy mely szervek állnak a rendelkezésükre, amelyek ezt szavatolják – mondta Vučić.

Egyúttal azt üzente az albánoknak, hogy bár a szerbektől gyakran eltérő érdekeik vannak, Szerbia továbbra is mindent megtesz a béke érdekében.

Fontos, hogy megoldjuk a több évtizedes, évszázados vitákat, és biztosítsuk a béke és biztonság méltóságát minden szerb és minden albán család számára – tette hozzá a szerb elnök.

Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić mai, koszovói látogatása során találkozik az Ibar folyó déli oldalán élő szerbek képviselőivel, majd virágot helyez el Oliver Ivanović meggyilkolásának helyszínén. Először a Banjska kolostorba látogatott, ezt követően a mitrovicai Műszaki Egyetemen találkozik a koszovói szerb politikai vezetőkkel. A délután folyamán ellátogat a Priština melletti Laplje faluba, és elbeszélget az ott élő polgárokkal.

Aleksandar Vučić szerb államfő koszovói látogatását kedden, a Nemzetbiztonsági Tanács ülése után jelentette be, amelyre Oliver Ivanović, a koszovói Szociáldemokrata Párt (SDP) elnökének meggyilkolása miatt került sor. A politikusra ismeretlen tettesek lőttek rá kedd reggel 8 óra után néhány perccel, amikor pártjának épületébe akart belépni.