2024. április 19., péntek

Festmény és falióra a buszon

Mi történik az autóbuszon felejtett értékeinkkel?
Egy hónapig őrzik az elhagyott tárgyakat, Fotós: Gergely Árpád

Egy hónapig őrzik az elhagyott tárgyakat, Fotós: Gergely Árpád

Sokunkkal előfordult már, hogy elvesztettük pénztárcánkat esetleg személyi igazolványunkat. Különösen kellemetlen, ha a tömegközlekedést használva a buszon felejtjük személyes dokumentumainkat vagy értéktárgyunkat. A Subotica-trans Utasszállító Közvállalat illetékeseit arról kérdeztük, mi történik a buszon felejtett értékekkel.
– A buszsofőr kötelessége, hogy a buszon felejtett értékeket leadja a portai szolgálatnak. Ezután nyilvántartásba vesszük, és ha az ügyfél felhív minket és megadja az adatait, előzetes egyeztetés után, személyi igazolvány felmutatásával visszakaphatja elveszett értékeit. Egyébként egy hónapig őrizzük meg az elveszett értékeket, majd még egy hónapig tároljuk egy külön erre a célra kialakított raktárban – mondta lapunknak Milisav Savić, a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat biztonsági főnöke, és hozzátette, hogy az is előfordulhat, hogy a buszon felejtett értékek nem kerülnek elő, hiszen a sofőr csak akkor tudja átnézni a buszt és leadni a portai szolgálatnak a talált tárgyakat, miután lejárt a műszakja. Ez idő alatt, főleg, ha az elhagyott érték a busz hátuljában van, ahova a buszsofőr nem lát el, más utas is eltulajdoníthatja. Savić felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy utas talál egy elhagyott értéket a buszon, akkor azt mindenképpen vigye előre a sofőrnek, hogy a tárgy visszakerülhessen tulajdonosához.
Arra a kérdésre, hogy miket hagynak el az utasok leggyakrabban, Milisav Savić azt válaszolta, hogy a diákok hagyják el leginkább a dolgaikat. Főleg pénztárcákat, személyes dokumentumokat, táskákat, tornacipőket, mobiltelefonokat, szemüvegeket veszítenek el. A legfurcsább, amit eddig a buszon felejtettek, az egy festmény és egy nagy díszfalióra volt.