2024. április 23., kedd

Hagyományos disznótor

A topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében már hagyományossá vált disznótort idén is megrendezik. Január 20-án, a topolyai Tájház udvarán kerül sor erre az eseményre, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

– Ezúttal is szeretnénk felidézni nagyapáink, dédapáink hagyományát, és az érdeklődőknek bemutatni, valódi böllér segítségével, hogyan is zajlott, hogyan is nézett ki egy hagyományos tanyasi, illetve falusi disznóvágás. Abban az időben, amikor még nem létezett mélyhűtő, mégis meg kellett oldani a hús tartósítását, szükség volt elődeink rátermettségére és leleményességére. A disznótorok az ő idejükben valóságos ünnepnek számítottak – mondta el az eseménnyel kapcsolatban Kovács László, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat elnöke.

A disznótor 9 órakor kezdődik. Azok, akik szeretnének aktívan bekapcsolódni a disznótorba, bátran megtehetik, de a szemlélődőknek is jut egy kis disznótoros reggeli: sült szalonna, sült vér és zsíros kenyér.