2024. március 28., csütörtök

Közel 73 000 néző a mozikban

A tudományos-fantasztikus filmek a legnépszerűbbek

Szabadkának jelenleg két mozija van, amelyek kínálatában a hollywoodi sikerfilmek mellett a művészfilmek, hazai és magyar filmek is megtalálhatók. A Lifka Sándor Art mozi és az Eurocinema illetékeseit arról kérdeztük, hogy az elmúlt évben hány néző váltott jegyet a vetítésekre.

– Nagyon elégedettek vagyunk az előző évvel. 1101 vetítésünkre közel 32 000 néző váltott jegyet 2017-ben, 3000-rel több, mint az azt megelőző évben. Ezek impozáns számok egy ilyen kis mozinak, mint a miénk, hiszen mindössze 66 ülőhellyel rendelkezünk – mondta Gordana Guberinić, a Lifka Sándor Art mozi igazgatója.

A Lifka Sándor Art moziban is tervezik a 3D-s vetítések bevezetését (Fotó: Gergely Árpád)

A Lifka Sándor Art moziban is tervezik a 3D-s vetítések bevezetését (Fotó: Gergely Árpád)

A Lifka Sándorban a legnézettebb film tavaly A sötét ötven árnyalata volt, A szürke ötven árnyalatának második része, 1100 nézővel, a második helyen szerepel a Star Wars VIII – Az utolsó Jedik közel 900 nézővel, valamint sokan voltak még kíváncsiak Stephen King regényének filmadaptációjára, az Azra is.

Nézőszám-növekedés tapasztalható a rajzfilmek esetében is, ami azt jelenti, hogy egyre több gyermek látogatja a mozit. Az igazgató elmondta, hogy a közönség főleg a horror, a tudományos-fantasztikus és az animációfilmeket kedveli. A művészfilmek nézettsége nagyon alacsony. Ezeknek a filmeknek van egy célközönsége, akik nézik ezeket a műveket, de ez egy kis szám.

Az idei tervekről az igazgató a következőket nyilatkozta:

– Idén tervezzük a 3D-s vetítések bevezetését. Emellett szeretnénk az első sorokat átalakítani, hogy mozgássérültek is helyet foglalhassanak a nézőtéren. A bejárat már akadálymentes és liftünk is van – mondta Gordana Guberinić.

Februárban A szabadság ötven árnyalatát tekintheti majd meg a közönség, márciusban pedig néhány új művészfilmet is műsorra tűznek a Lifka Sándor Art moziban.

A Lifka Sándor Art Mozi 66 ülőhellyel rendelkezik (Fotó: Gergely Árpád)

A Lifka Sándor Art Mozi 66 ülőhellyel rendelkezik (Fotó: Gergely Árpád)

Az Eurocinema mozinak megközelítőleg 41 000 nézője volt az elmúlt évben, ez hasonló nézőszám, mint az azt megelőző években, tudtuk meg Ivona Iveljićtől, az Eurocinema mozi képviselőjétől. A mozi januárban volt a leglátogatottabb 6000 nézővel, ennek az volt az oka, hogy ekkor két hazai filmet vetítettek, a Zona Zanfirova második részét és a Santa Maria della Salute című alkotást. Náluk is A sötét ötven árnyalata volt a legnézettebb 2500 nézővel, a leglátogatottabb animációs filmnek pedig a Bébi úr bizonyult. A közönség az Eurocinemában a tudományos-fantasztikus alkotásokra, valamint a Marvel-filmekre vált leginkább jegyet.

– Az előző év egyik újítása az volt, hogy balettelőadásokat kezdtünk el vetíteni híres balett-társulatoktól, valamint októbertől bevezettük péntekre, szombatra és vasárnapra a 22 órai vetítéseket, amelyeken főleg horrorokat és thrillereket tekinthet meg a közönség. A 22 órás vetítéseknél az Az volt a legnézettebb film eddig – mondta Ivona Iveljić.

Az Eurocinemában februárban A szabadság ötven árnyalatát tekinthetik majd meg az érdeklődők, a tavasz folyamán pedig vetítésre kerül a Fekete Párduc, a Bosszúállók: Végtelen háború, a Tomb Raider és az Útvesztő sorozat legújabb része.