2024. április 25., csütörtök

Meghallgatták, mert mindig őszintén beszélt

Újbelgrádban végső búcsút vettek Oliver Ivanovićtól

A család, a barátok, több száz polgár, az államvezetés, valamint a politikai élet képviselői kísérték ki tegnap utolsó útjára Oliver Ivanović koszovói szerb politikust, a Szabadság, Demokrácia, Igazság elnevezésű polgári kezdeményezés elnökét. A koszovói szerbek egyik vezéralakját az újbelgrádi temetőben, a nemzet nagyjainak sorában helyezték végső nyugalomra. Ivanović lelki üdvéért Teodosije raskai-prizreni püspök imádkozott.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Teodosije búcsúbeszédében rámutatott, Oliver Ivanović egész életét a Koszovó és Metóhia területén élő nép igazának és a szabadságának, valamint városa szabadságának szentelte. Kiemelte, nem kímélte magát 1999-ben sem, amikor Kosovska Mitrovica és más koszovói városok védelmében kellett kiállnia.

– Figyelemmel hallgatták őt külföldiek és szerbek is, és nemritkán az albánok is. Számára Koszovó és Metóhia több volt területnél és politikánál. Meghallgatták Ivanovićot, mert mindig őszintén beszélt – hangoztatta a püspök, majd hozzátette; soha nem az emberi hibára, hanem a problémára mutatott rá. Így véleménye szerint mindig is az igazság és az igazságosság szimbóluma marad.

A főváros Új temetőjében Oliver Ivanović koporsóját már órákkal a temetés előtt elhelyezték a Szent Nikola-templom előtt, hogy az ország minden részéből érkező polgárok tiszteletüket tegyék és részvétüket fejezzék ki a hozzártartozóknak. A polgárok sorra gyújtották meg gyertyáikat, majd virággal búcsúztak az elhunyttól.

Ana Brnabić kormányfő és Marko Đurić, a kormány Koszovó és Metóhiával megbízott irodájának igazgatója vezette a szerb államvezetés küldöttségét a temetésen. De a családtagok kívánságára politikus nem szólalt fel a temetésen. A család nevében Tanja Petrović karate-világbajnok, az Ivanović család barátja búcsúzott. Alkalmi beszédében azt üzente a családnak, hogy próbálják meg ápolni az Oliver Ivanović által felállított értékeket. Hozzátette, hogy Ivanović nem vált a múlt részévé, hanem éppen hogy meghatározza a jelent és a jövőt is.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– Ne félj, Oliver, ahová mész, ott Istenre lelsz, ott a hit és az igazság, amiért harcoltál és amiért az életed adtad – mondta Tanja Petrović, majd hozzáfűzte: – Mi mindannyian Oliverek vagyunk.

A KIÉGETT AUTÓ AZ EGYIK NYOM

Oliver Ivanovićot kedden gyilkolták meg. Egy mozgó autóból lőtték le hat golyóval Kosovska Mirovicán, pártjának irodája előtt. Aleksandar Vučić államfő a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követően sajtótájékoztatón kiemelte, kérni fogja, hogy Szerbia is bekapcsolódhasson a gyilkosság feltárásába. Ezt a kérését Hashim Thaçival, Koszovó elnökével is közölte még az este, telefonon.

Vladimir Rebić rendőrigazgató tegnap az RTS-nél (a Szerbiai Rádió és Televíziónál) vendégeskedve kiemelte, eddig sem az EULEX, sem pedig az UMNIK nem válaszolt Szerbia kérésére. Ennek ellenére ő reménykedik, hogy a szerbiai szervek is bekapcsolódhatnak majd a nyomozás folyamatába.

– Többször is beszéltem az EULEX vezetőjével, kértem, osszák meg velünk is a nyomozás során begyűjtött információkat, hogy azokat Szerbiában is ellenőrizhessük, illetve megismételtem a kérvényünket, hogy a koszovói rendőrséggel együttműködve részt vehessünk a nyomok feltárásában – mondta Rebić.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Elmondta, új tényeket sikerült feltárniuk, miután kiderült, hogy a gyilkosság helyszínétől nem messze talált felgyújtott Opel Astra egy ausztriai, szerb nemzetiségű személy autója volt, aki már nem él. Az autónak az évek során több tulajdonosa is volt, így a biztonsági szervek azt vizsgálják, hogy ki volt az autó utolsó tulajdonosa. Ennél többet nem kívánt elárulni, csak annyit mondott, hogy az új információk rámutatnak arra, ki ölhette meg Oliver Ivanovićot.

Nebojša Stefanović belügyminiszter is újabb kérvénnyel fordult a koszovói nemzetközi szervekhez, hogy kapcsolják be Szerbiát a nyomozásba.

– Aggasztó, amit egyre többször lehet hallani a nemzetközi szervek részéről, hogy nem létezik semmilyen írásos dokumentum, amivel Szerbia kérte volna részvételét a nyomozásban, holott a legfelsőbb szervek már felvették velük a kapcsolatot, az államfő, az illetékes minisztérium és a rendőrfőnök is eljuttatta a kérelmét – mondta Stefanović. Hozzátette, Szerbia elszánt, és minden erejét arra fogja fordítani, hogy feltárja, ki gyilkolta meg Oliver Ivanovićot.

Mint kiderült, a koszovói rendőrségnek sikerült több információt is begyűjtenie az esetről, miután szemtanúkat hallgattak ki, telefonbeszélgetéseket és más kommunikációs csatornákat is ellenőriztek. Illetve azt is sikerült kideríteniük, hogy Ivanovićra egy hangtompítóval felszerelt Zastava típusú fegyverből lőttek.

A GYILKOSSÁG NEM HÁTRÁLTATHATJA A PÁRBESZÉDET

Tegnap, a temetés napján Koszovóban nyugodt volt a helyzet. Hashim Thaçi koszovói elnök Bojko Borisov bolgár kormányfővel folytatott megbeszélése során kiemelte, Priština nem fogja megengedni, hogy a Szabadság, Demokrácia, Igazság elnevezésű polgári kezdeményezés elnökének meggyilkolása megingassa a Belgráddal való viszony rendezését – hozta hírül a The Sofia Globe bolgár média.

A bolgár kormányfő elítélte Ivanović meggyilkolását, majd reményét fejezte ki, hogy ez a tragédia nem befolyásolja majd a Belgrád és Priština közötti párbeszéd alakulását. Arra kérte a koszovói elnököt, hogy mindenképpen folytassák a megkezdett tárgyalásokat.

Aleksandar Vučić államfő az elnökség közleménye szerint nagy valószínűséggel szombaton Koszovóba látogat, hogy beszéljen a szerb lakosság képviselőivel. Ekkor látogat majd el Kosovska Mitrovicára, majd Gračanicára és Laplje Seloba.

Kosovska Mitrovicán személyesen teszi tiszteletét az elhunyt emlékére. A gyilkosság helyszínén helyezi majd el az emlékezés virágait.