2024. április 20., szombat

Proterivanje preti onim strancima koji organizuju migraciju

Zoltan Kovač: ,,Stop Šoroš“ paket mera je pripremila mađarska vlada

Noviji predlog zakona o ilegalnoj migraciji je pripremila vlada: predlog dat na raspravu bi obavezao one koji podržavaju ilegalnu migraciju na uvid u podatke, opteretio ih sa 25% poreza i oni koji šalju iz inostranstva migrante bi dobili zabranu ulaska u državu-izjavio je Šandor Pinter, ministar unutrašnjih poslova u sredu na konferenciji za novinare.

Zoltan Kovač, prvogovornik Vlade je nazvao ovaj predlog zakona ,,Stop Šoroš“.

Kao objašnjenje, Šandor Pinter je rekao: treba da kreiramo pravne okvire, na osnovu kojih će se moći udovoljiti rezultatima nacionalne konsultacije. Cilj Vlade je da ne bude iznenađenja ni za zvanične organe, ni za stanovništvo, ni za ilegalce, ni za one koji organizuju nezakonitu migraciju.

O predlozima, ministar je objasnio: prema planu, oni koji učestvuju u organizaciji nezakonite migracije, moraće da predaju svoje podatke na sudu, gde će to postaviti u bazu koja će biti konstantno pristupačna i kontrolisana. Pored toga, ako takve organizacije dobiju novac iz inostranstva, na te svote će morati da plate porez od 25%, a prikupljanje tog novca bi vršila poreska služba i carina.

Ovaj proces bi kontrolisalo tužilaštvo, ako se ustanovi prekršaj, tada se obavesti sud, da predlog za sankcionisanje, o kojem kasnije odlučuje sud. Dalje je takođe cilj i da se osobe koje podržavaju ilegalnu migraciju spreče u tom procesu. Tako bi strani državljani dobili zabranu ulaska u Mađarsku zbog takvog prekršaja. Mađarske državljane bi samo sa šengenske spoljne granice od 8 kilometara mogli držati na odstojanju - rekao je Šandor Pinter, i dodao: mađarski državljani se ne mogu proterati iz Mađarske, dok u slučaju stranaca to može da se desi.

Ministar je obećao da će se tekst predloga zakona objaviti u četvrtak. Zoltan Kovač je rekao da je sa paketom mera ,,Stop Šoroš“ koji se sastoji iz tri dela, vlada učinila sve što je mogla učiniti, pripremila sve što je potrebno zbog promenjenih okolnosti.

Zoltan Kovač je na pitanje vezano za Šoroš Đerđa reagovao: ako se ispostavi o Šorošu da se bavi ovakvim činjenicama, tj. ako organizuje ilegalnu migraciju, onda se i na njega odnose ova pravila.

Vezano za to što je preko mađarske granice avionom prešlo 11 migranata u zemlju - koji su uhvaćeni kod Kalošemje - Šandor Pinter je rekao: ispitaćemo da li se tih jedanaest ljudi smatra migrantima. Ako ne spadaju pod ženevski sporazum, primeniće se na njih važeća pravila. Najjednostavniji postupak sad bi bio da ih vratimo u Ukrajinu, odakle su i došli - dodao je.