2024. április 23., kedd

Gondnok vagy kényszergondnok?

Zentán a lakóközösségeknek több mint fele regisztrálta magát

Tavaly nyár óta alkalmazzák azt a törvényt, amely szerint az országban minden lakótömböt regisztrálni kell a lakóközösségek nyilvántartásában, és minden lakóközösség élére közös megegyezéssel gondnokot kell kinevezni, ellenkező esetben kényszergondnokot bíznak meg azzal, hogy gondot viseljen az épületre.

Rendezettebb lakóközösségek kialakítása a cél (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Rendezettebb lakóközösségek kialakítása a cél (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A nyilvántartásba vételt a lakóközösségeknek kell kezdeményezniük, és az önkormányzatokban kinevezett regisztrátoroknál kell jelentkezniük. A törvény ennek a feladatnak az elvégzésére 2017. december 12-éig adott időt, ám a folyamatot nem sikerült befejezni, vagyis amelyik lakótömb még nem regisztrálta magát, annak sürgősen cselekednie kell, mert ha nem választ magának gondnokot, akkor kényszergondnokot neveznek ki a tömb ügyeinek rendezésére.

Zentán a közigazgatási hivatalban Kiss Zsoltot bízták meg a regisztrátori feladatokkal, így nála kell jelentkezni a nyilvántartásba vétel ügyében. Az illetékes a kérdésünkre elmondta, hogy Zentán sem fejezték be decemberre a bejegyzést, így továbbra is várják a lakótömbök képviselőit, de igyekezniük kell, mert ellenkező esetben kénytelenek lesznek ők maguk kényszergondnokot kinevezni a törvény értelmében. Kiss Zsolt a következőképp foglalta össze a tudnivalókat:

– Nincs pontos adatunk arra vonatkozóan, hogy hány lakóközösség van Zentán, de most ki fog derülni. Mivel a lakótanácsok az eddigiekben a kommunális vállalattal álltak szerződéses viszonyban, a vállalattól kapott lista alapján tudjuk körülbelül, hogy hány lakóközösség lehet. Azon a dokumentumon 80 lakóközösség van feltüntetve, ennyinek volt szerződése, de biztosan több van. A nyilvántartott 80 lakóközösségnek eddig körülbelül hatvan százalékát regisztráltuk. A bejegyzés úgy történik, hogy a lakók maguk között kiválasztanak egy gondnokot, és megbízzák a feladatokkal, valamint nevet is adnak a közösségüknek. A gondnokot a lakóközösség 51 százalékának támogatnia kell. Az ülésről, amelyen megválasztották a gondnokot, jegyzőkönyvet kell készíteni, valamint ki kell tölteni egy, a lakóközösség regisztrálásához szükséges űrlapot, amelyet a község honlapjáról lehet letölteni, és be kell fizetni két községi illetéket: 243 dinárt a kérvényre és 390 dinárt arra a végzésre, amelyet meghozunk. Így a lakóközösség kap egy személyi számot, valamint nyilvántartási számot. A végzéssel valamelyik bankban folyószámlát kell nyitni a lakóközösség számára, és ezt a számot kötelességük visszajuttatni az önkormányzatba, hogy nyilván tudjuk tartani.

Ha a lakóközösség nem tud magának gondnokot választani, vagyis nem tudnak megegyezni, akkor választhatnak külső személyt, vagyis szakmai gondnokot, vagy ha ezt ők nem teszik meg, akkor nekünk kell kirendelni kényszergondnokot. Zentán egyébként még nincs kényszergondnoki feladatokra jogosult személy, talán februárban lesz, hiszen ahhoz vizsgát kell tenni a gazdasági kamaránál.

A gondnok és a kényszergondnok munkáját a lakók fizetik, és a kényszergondnok esetében az önkormányzatnak kellett meghatároznia annak minimális bérét. Zentán egy 8 vagy annál kevesebb lakásos lakóközösségben 157 dinárt kap lakásonként, 8–30 lakásos lakóközösségekben 188 dinárt, a 30-nál több lakásos közösségekben pedig 219 dinárt lakásonként. Ez a minimum, amit ki kell fizetni egy kényszergondnoknak havonta. Ha a lakóközösség választani tud magának gondnokot, akkor megegyezés szerint fizetnek neki, de azt szerződésbe kell foglalni, hogy tudjuk, a megbeszélt fizetségért a gondnok mit végez el.

Eddig a lakótanácsok szerződéses viszonyban álltak a kommunális vállalattal, tehát a vállalat gondoskodott a lakótömbökről, a lakástulajdonosok ezért havonta fizettek, most pedig ez a pénz a lakóközösség számlájára megy. A lakóközösségeknek tehát a jövőben is lesz költségük folyó karbantartásokra és a beruházásokra, és ezekről az illetékekről a községi képviselő-testület december végén döntött. Eszerint a folyó karbantartásokért a lakástulajdonosok havonta 236 dinárt fizetnek, ha az épületben valakinek csak garázsa van, akkor azért 142 dinárt kell fizetnie, a beruházásokra pedig négyzetméter alapján számolják el a költséget, pl. egy régebbi építésű épületben egy ötven négyzetméternyi lakás után ez az összeg kb. 300 dinár. Ha lakása is, és garázsa is van az illetőnek a lakóközösségben, akkor a garázs után még nagyjából 150 dinár költsége van. Ezek az önkormányzat által megszabott minimális költségek, amelyek a lakóközösség szükségletei szerint növelhetők. Az illetékek azért szükségesek, hogy a lakóközösségek rendezettek legyenek. A pénz tehát ezentúl a lakóközösség folyószámlájára érkezik, vagyis a lakóközösség rendelkezhet vele a gondnok jóváhagyásával.