2024. április 23., kedd
MAGYARITTABÉ

Hetvenöt éves a Bega

Jeles évfordulóhoz érkezett a magyarittabéi Bega Labdarúgóklub, a közép-bánáti egyesület ugyanis ebben az idényben ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. A bégaszentgyörgyi községhez tartozó település csapata a 2017/2018-as szezon első felét a 7. helyen zárta a tizenkét csapatos Bégaszentgyörgy–Magyarcsernye Községi Ligában, amit a vezetőség és a szurkolók egyaránt csalódásként éltek meg. A piros mezes gárdának az őszi szezonban mindössze két igazán jól sikerült mérkőzése volt, a 7. játéknapon házi gólkirályuk, a jelenleg 11 gólnál járó Csüllög Imre négy találatával 4:3-ra verték a liga egyik legerősebb csapatát, a mokrini Deliját, az őszi zárófordulóban pedig egy piros lapokkal tarkított összecsapáson 5:3-as sikert könyvelhettek el Magyarcsernyén, ahol elsősorban a mesterhármasig jutó Boros János remekelt a Bega színeiben.

A közép-bánáti régióhoz tartozó Magyarittabén a II. világháború kellős közepén, 1943-ban alakult meg a labdarúgóklub, amely a Bánáti Magyar Klubok Szövetségének II. osztályában kezdett el versenyezni. A magyarittabéi gárda az 1943/1944-es idényben a hét csapatot felvonultató C csoportban az utolsó helyen végzett a nagybecskereki Hajrá II., a torontáloroszi Küzdő, a tamásfalvi Törekvés, a magyarcsernyei Roham II., a tóbai Kinizsi és a torontáltordai Olympia II. társaságában. A háború utáni években Magyarittabén egy darabig nem működött a futballklub, 1963-ban alakult újjá, és kezdte meg szereplését az alszövetségi ligákban. A zöld-fehér egyesület a hetvenes évek elején kétszer is a 3. helyen végzett a Bégaszentgyörgy–Magyarcsernye Községközi Ligában, a nyolcvanas évek folyamán pedig három alkalommal is a 4. helyen zárták a pontvadászatot az említett rangfokozatban. A klub történetének legjobb eredményét a 2012/2013-as szezonban produkálta az ittabéi csapat, amikor csak hajszállal maradtak le a bajnoki címről, mindössze egy ponttal kevesebbet gyűjtve, mint a bajnok katalinfalvai (Ravni Topolovac) Omladinac. A bajnokság utolsó játéknapján az akkor még teljes mértékben helybéli játékosokból álló Bega ki-ki mérkőzést játszhatott legnagyobb riválisa otthonában, ám az idegenben rúgott két gól sem volt elég a bajnoki címhez, a rangadó ugyanis 2:2-es döntetlennel zárult, így az Omladinac gárdája meg tudta őrizni egypontos előnyét a táblázat élén.

Ezt követően hanyatlás állt be a klub életében, azóta ugyanis több helybéli focista is külföldre távozott a jobb megélhetés reményében, ez pedig természetesen hatott az eredményekre is. A 2013/2014-es és az azt követő idényben is egyaránt az 5. helyen végzett a magyarittabéi gárda, majd egy 10. és egy 9. helyet tudott produkálni a csapat. A közép-bánáti faluban Kolozsvári Imre vezetésével működik egy focisuli is, ahol több mint húsz serdülőkorú labdarúgó ismerkedik a játék alapjaival, ám ők jelenleg nem játszanak egyik utánpótlás-bajnokságban sem. A magyarittabéi labdarúgóklubban egyébként február közepére tervezik a rendkívüli évi közgyűlést, amelyen megpróbálnak majd megoldást találni a klubot érintő problémákra.

Ilyen nehéz helyzetben már régen voltunk, Magyarittabén ugyanis már évek óta nincs helyi járulék, így a helyi közösség nem tud támogatni bennünket. Ráadásul a bégaszentgyörgyi község is eléggé mostohán bánik velünk, mivel ők a megígért összegnek csak a felét folyósítják. Egyedüli biztos bevételi forrásunk az, amit a helyi földműves-szövetkezettől kapunk, rajtuk kívül még néhány helyi, illetve külföldre elszármazott sportbarát segíti anyagilag a klubot. A jelenlegi helyzetben célunk nem is lehet más, mint a talpon maradás, a meglévő játékoskeretünk megtartása – mondta lapunknak Juhász Sándor, a magyarittabéi Bega elnöke, aki már több évtizede részt vesz a közép-bánáti egyesület irányításában.