2024. április 24., szerda
KÉZILABDA – XIII. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

A cseh gombóc túl nagy falat

Zdráhala (labdával) megállíthatatlannak bizonyult (Fotó: MTI)

Zdráhala (labdával) megállíthatatlannak bizonyult (Fotó: MTI)

Vereséget szenvedett Csehországtól, ezzel búcsúzott a horvátországi Európa-bajnokságtól a magyar kézilabda-válogatott. Ljubomir Vranješ jócskán felfiatalított csapata az első, sikeres negyedórát leszámítva végig futott az eredmény után, s a második félidőben néhány rövid mínusz kettes állást leszámítva nem is volt reális esélye a győzelemre. A meccs hőse a bravúros teljesítményt produkáló, végül 14 gólnál megálló Ondřej Zdráhala lett.

A késő esti számolgatáshoz legalább egy minimális magyar sikerre lett volna szükség, így azonban a Spanyolország–Dánia mérkőzés „csak” a csoportelsőségről döntött, a magyarok sorsáról már nem.

Az A csoportban Szerbia Izland legyőzésével kiharcolta a részvételét a középdöntőben – igaz, a sikert Jovica Cvetković csapata elsősorban Svédországnak köszönheti, amely gólzáporos meccsen, kisebb meglepetésre, négy góllal verte a házigazda Horvátországot. Svédország így megnyerte a kvartettet, Szerbia pedig Izlanddal azonos pontszámmal szerezte meg a harmadik, utolsó továbbjutóhelyet. A svéd–horvát meccs meglepetés ténye egyébként még erősebb annak fényében, hogy a biztos favoritnak számító horvátok egyes periódusokban 8-9 góllal voltak lemaradva a skandinávok mögött.

Varasd: Csehország–Magyarország 33:27 (15:11)

Varaždin Aréna, 3790 néző, vezette: Pichon, Reveret (francia).

Csehország: Bečvář 1, Číp 4, Galia, Horák 4, Hrstka 4, Kasal, Kašpárek 3, Kotrč, Landa, Mrkva, Mubenzem, Petrovský, Stehlík 3, Sviták, Zdráhala 14, Zeman.

Magyarország: Schuch, Juhász 1, Császár, Balogh 5, Ligetvári, Mikler, Hornyák 2, Borbély, Bánhidi, Szöllősi, Bartók 2, Ancsin 2, Bodó 4, Fekete 2, Országh, Lékai 9.

A C csoportban: Németország–Macedónia 25:25, Montenegró-Szlovénia 19:28.

A mai program, középdöntő, 1. forduló, I. csoport: Szerbia–Norvégia (18.15), Horvátország–Fehéroroszország (20.30).

Nyitókép: Zdráhala (labdával) megállíthatatlannak bizonyult (Fotó: MTI)