2024. április 23., kedd

Tillerson: Észak-Korea végül tárgyal majd az Egyesült Államokkal

Észak-Korea végül tárgyal majd az Egyesült Államokkal, mert Kína együttműködése a washingtoni nyomásgyakorló kampánnyal kezdi éreztetni már hatását - jelentette ki Rex Tillerson szerdán a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott beszédében.

Condoleezza Rice egykori külügyminiszter és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter (Fotó: Beta/AP)

Condoleezza Rice egykori külügyminiszter és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter (Fotó: Beta/AP)

Az eseményen a politikus Condoleezza Rice egykori külügyminiszterrel együtt válaszolt nemzetközi kérdésekre. Észak-Koreával kapcsolatban kijelentette, arra vár, hogy az ország vezetője, Kim Dzsong Un jelezze, tárgyalni akar. Mint mondta, biztos abban, hogy ez bekövetkezik.
Tillerson előző nap a kanadai Vancouverben az Észak-Korea elleni szankciókról tárgyalt olyan államok külügyminisztereivel, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban. Ott hangzott el japán hírszerzői forrásokra hivatkozva, hogy a büntetőintézkedések hatása már mutatja első eredményeit.
A külügyminiszter ezzel párhuzamosan kifejtette, hogy az Egyesült Államok támogatja a két Korea közötti közeledést, így azt is, hogy a két ország közös zászló alatt indul a februári phjongcshangi téli olimpián.
Tillerson, miközben kétségeit fejezte ki Phenjan szándékainak őszinteségével kapcsolatban, hangsúlyozta:nem hagyják, hogy Észak-Korea éket verjen az Egyesült Államok és szövetségesei közé. Úgy vélekedett, az észak-koreai kapcsolatteremtés az ország déli szomszédjával lehet az első jele annak, hogy hosszú évek feszültségterhes évei után a "jég kezd megtörni", mert Phenjan elérte célját azzal, hogy az Egyesült Államok szárazföldi területét nukleáris töltettel elérni képes rakétát fejlesztett ki.
A politikus szólt arról is: az Egyesült Államok azt szeretné, hogy Moszkva nagyobb nyomást gyakoroljon a szíriai kormányra, vállaljon aktívabb szerepet az ENSZ közvetítésével Genfben zajló szíriai béketárgyalásokon. Úgy vélte, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök Oroszországban látja biztonságának garanciáját. Szerinte Moszkvának az a fő feladata, hogy győzze meg az Aszad-rendszert, konstruktívan álljon hozzá a genfi folyamathoz.
Tillerson szerint Oroszországnak tartania kellene magát azokhoz a kötelezettségekhez, amelyeket tavaly novemberben fogalmazott meg az amerikai és az orosz elnök a szíriai rendezés érdekében, azaz az ENSZ égisze alatt a genfi tárgyalások révén. Oroszország azt teheti, hogy egyedülálló befolyását a szíriai rendszeren gyakorolva, elérné, hogy Damaszkusz ne csupán megjelenjen Genfben, de meggyőzően részt vegyen az ENSZ békefolyamatában, és megvalósítsa a tárgyalásokon eddig elért eredményeket.