2024. április 25., csütörtök

Új nyomok a gyilkossági ügyben

Biztonsági kamerák rögzíthették a koszovói szerb politikus likvidálását – Kosovska Mitrovica polgárai végső búcsút vettek Oliver Ivanovićtól

Második szakaszába lépett tegnap az Oliver Ivanović keddi meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás, a rendőrség és a szakértők elemzik a gyilkosság helyszínén, a koszovói szerb politikus irodájának közelében talált, bizonyítékként szolgáló anyagot – jelentette ki Besim Hoti, az észak-mitrovicai rendőrség igazgatóhelyettese.

Polgárok ezrei rótták le kegyeletüket tegnap a merénylet színhelyén (Fotó: Beta)

Polgárok ezrei rótták le kegyeletüket tegnap a merénylet színhelyén (Fotó: Beta)

Az iroda székhelyének épületén biztonsági kamerák is vannak, a rendőrség átmásolta a rögzített anyagot, további részleteket azonban nem közöltek, így tegnap találgatás tárgyát képezte, hogy vajon a gyilkosság pillanatában működtek-e ezek a kamerák. Ha igen, nagy a valószínűsége annak, hogy az elkövetőt vagy elkövetőket is rögzítették. A koszovói rendőrség annyit közölt, hogy sikerült újabb bizonyítékokat begyűjteni. Szemtanúkkal is beszélgettek, ők is újabb információkat közöltek, de a közösségi hálózatok tartalmait, telefonbeszélgetéseket és egyéb bizalmas kommunikációs csatornákat is ellenőriztek.

Napvilágot látott egy olyan hír is, mely szerint egy szerb nemzetiségű, 70 éves ausztriai férfi tulajdonában volt az Opel Astra márkájú gépkocsi, melyet a gyilkosság után felgyújtottak. Rendszámtábla nélkül találtak rá a rendőrök Mitrovica északi kerületében. Ezekhez az információkhoz a Večernje novosti jutott hozzá. Később arról cikkeztek, hogy már nem él a szóban forgó osztrák illető, így továbbra is az a kérdés, hogyan jutottak a járműhöz az elkövetők.

Kosovska Mitrovica polgárai búcsúztak el tegnap délelőtt Oliver Ivanovićtól. A meggyilkolt politikus koporsóját később Belgrádba szállították, ahol ma 12.30 perckor vesznek tőle végső búcsút (Fotó: Beta)

Kosovska Mitrovica polgárai búcsúztak el tegnap délelőtt Oliver Ivanovićtól. A meggyilkolt politikus koporsóját később Belgrádba szállították, ahol ma 12.30 perckor vesznek tőle végső búcsút (Fotó: Beta)

A gyilkosság körülményeivel kapcsolatban olyan részletek derültek még ki, hogy Ivanovićra a lövéseket egy hangtompítóval felszerelt, Zastava M70A típusú fegyverből adták le. A gyilkosság 8.10-kor játszódott le. A politikus testét az egyik környéken lakó asszony vette észre, aki éppen a boltba indult. A kórházba szállítást követően az orvosok 9.30-kor jelentették be a halál beálltát.

FORGATÓKÖNYVEK SORA

A sajtóban megkezdődött a találgatás, hogy kinek állhatott érdekében likvidálni a kifejezetten mérsékelt politikát folytató koszovói szerb politikust. A különféle elméletek egyike szerint Oliver Ivanovićot albánok gyilkolták meg, hogy leállítsák a szerb–koszovói párbeszédet és összeütközéseket gerjesszenek Koszovóban, illetve Koszovó és Szerbia között. Egy másik szerint szerb nacionalisták voltak a megrendelők vagy az elkövetők, akiknek nem tetszett, hogy Ivanović mérsékelt politikát folytat, és a szerb–albán megbékélést hirdeti. Egyesek odáig jutottak az összeesküvések fabrikálásában, miszerint a koszovói politikust a szerb kormány gyilkoltatta meg, szintén azért, mert mérsékelt politikát folytatott, illetve e verzió szerint is a brüsszeli párbeszéd leállítása volt a cél. Külföldi ügynökök pedig azért ölhették meg, mert minden jel szerint a közeljövőben rendeződött volna Koszovó és Szerbia kapcsolata, ami a Nyugat-Balkán hosszú távú békéjéhez és stabilitásához vezetett volna, ez pedig a nagyhatalmak erejének gyengülését jelentené a térségben, amit nem engedhettek meg.

A hivatalos politika igyekezett nem belebocsátkozni a találgatásokba, szerb politikusok legfeljebb annyit engedtek meg maguknak, hogy kijelentsék: minden világos az elkövetőkkel kapcsolatban, sejtetve álláspontjukat, a koszovói albán vezetők pedig nem zárták ki nyilatkozataikban a külföldi beavatkozást. Abban valamennyien egyetértenek, hogy az elkövetőnek felelnie kell tettéért.

SZERBIA NEM NYOMOZHAT KOSZOVÓBAN

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő tegnap elutasította Szerbia előző napi azon kérését, hogy Belgrád is részt vegyen a nyomozásban, a szerbiai belügyminisztérium azonban az EU jogi és igazságügyi missziójához (EULEX) fordult, közölve, hogy ebbe a nyomozásba is bekapcsolódna. Haradinaj elmondta, a szerb rendőrökre nincs szüksége, ám az FBI segítségét igénybe venné. A szerbiai szervezett bűnözés felgöngyölítésével foglalkozó ügyészségen megerősítették, saját nyomozást indítanak a likvidálás ügyében, de Abelard Tahiri koszovói igazságügyi miniszter ismét közölte, az esettel hivatalosan csakis a koszovói szervek foglalkozhatnak.

A VÉGSŐ BÚCSÚ

Kosovska Mitrovica polgárai búcsút vettek tegnap a koszovói szerbség meggyilkolt vezéregyéniségétől, csendes menet haladt keresztül a városon Ivanović földi maradványaival. A Szabadság, demokrácia, igazság polgári kezdeményezés székhelyénél gyülekeztek, majd Mitrovica kijáratáig haladtak, ahol virágot helyeztek el a koporsót Belgrádba, a mai temetésre szállító gépkocsiba. A környező utcákat lezárták, de a hírügynökségi beszámolók szerint nem volt sok rendőr az utcán. A Koszovóban missziót teljesítő KFOR helikoptere egy alkalommal kört tett a gyászmenet felett. Ivanovićot a belgrádi Újtemetőben, a kiemelt érdemű közéleti személyiségek sírkertjében helyezik örök nyugalomra.

Nyitókép: Polgárok ezrei rótták le kegyeletüket tegnap a merénylet színhelyén (Fotó: Beta)