2024. április 20., szombat

Od davalaca krvi do bolesnih

O statusu i radu državne bolnice u Subotici

Prema novom zakonu, odelenje za transfuziju krvi u Subotici od 1. januara 2019. neće moći više da skuplja krv, da obrađuje i raspodeli, ovaj zadatak će preuzeti Institut za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu. U skladu sa novim zakonom u Srbiji u buduće će se organizovati prikupljanje krvi u četiri centra i to u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

U Subotici smo razgovarali sa Dr Anastazijom Mrđom, načelnicom odelenja za transfuziju krvi državne bolnice o statusu i delatnostima odelenja.

-Zakon o transfuziji krvi je stupio na snagu u maju 2017. Preraspodela rada odelenja za tranfuziju u Vojvodini se odvija u tri faze. U prvoj fazi od manjih centara, kao što su Senta, Vrbas, Vršac, Kikinda, je prikupljanje krvi preuzeo Institut za transfuziju Vojvodine, dok će 2018. u drugoj fazi u Pančevu, Somboru, Kanjiži, Bačkoj Topoli da se odradi reorganizacija. U Subotičkoj bolnici prema planu za 2018. godinu ostaće sve po starom na odelenju za transfuziju sa uhodanim akcijama na terenu. U Subotici, Kanjiži i Bačkoj Topoli će i dalje naše odelenje organizovati davanje i prikupljanje krvi. Radnim danima od 7-10 časova i dalje primamo dobrovoljne davaoce krvi na odelenju. Institut za transfuziju Vojvodine će kao ovlašćena institucija organizovati u spomenutim gradovima prikupljanje krvi, njihovu obradu, zatim podelu po bolnicama, koje će imati ulogu banke krvi. Bolnice će i dalje vršiti poslove vezane za kliničku transfuziju, pretrage koje prethode transfuziji, prenatalnu dijagnostiku kod trudnica i sve što se odnosi na pacijente. U subotičkoj bolnici lekari rade i u ordinacijama za terapiju zgrušavanja krvi. Za terapije zgrušavanja krvi je do sada bilo zaduženo odelenje za hematologiju, ali sada će ovi pacijenti pripadati našem odelenju - objasnila je doktorka.

U spomenuta četiri grada, Senta, Vrbas, Vršac i Kikinda - je već za transfuziju zadužen Institut za transfuziju Vojvodine. Doktorka je bojažljiva po ovom pitanju, jer dobrovoljni davaoci već poznaju zdravstvene radnike na odelenju, koji mogu da komuniciraju i na srpskom i na mađarskom jeziku, a smatra da je važno da se primaju davaoci svakog radnog dana. Prema saznanjima Dr Anastazije Mrđe u Senti i Vrbasu će se organizovati davanje krvi jednom mesečno. Smatra da ovo nije najbolje rešenje jer davaoci daju krv dobrovoljno i moraju se prilagoditi poslodavcima radi izostanka sa posla. Cilj reorganizacije je i smanjenje troškova, ali postoji bojazan za smanjenjem broja dobrovoljnih davalaca.

-Posle organizovanog prikupljanja, krv se transportuje u Novi Sad, gde se testira, obrađuje i deli prema potrebama ostalih bolnica. Cilj je i da prikupljena krv u Srbiji bude istog kvaliteta, sa istim sistemom testiranja i obrađivanja. Preduslov za to je da svaka institucija ima na raspolaganju istu količinu sredstava. I naša institucija raspolaže određenim budžetom, od toga treba da nabavimo reagense, kartice, testove potrebne za obradu, vreće za krv i ostalo. Korišćenje svakog testa se može raditi samo po odobrenju farmaceutske agencije, na primer: odeđivanje krvne grupe se do sada radilo pomoću epruvete, dok se sad radi pomoću nove tehnologije sa geo-karticama ili sa molekularnim određivanjem. Zahvaljujući informacionim tehnikama rezultati se mogu dokumentovati, ali sve povlači veće troškove. Manje institucije zbog velikih troškova ne mogu držati korak sa razvojem tehnologije, ali naravno treba se pridržavati svih propisa vezanih za preradu krvi - rekla je doktorka.

Na pitanje da li ima dovoljno krvi u subotičkoj bolnici, doktorka je rekla:

- Tokom 2016. smo prikupili 6821 jedinica krvi, tokom 2017. 6991 jedinica, tu je uključeno i 35 aferezičnih postupaka vađenja krvi, cirkulacija davaoca prođe kroz jedan sistem, koji izdvaja trombocite, dok se crvena krvna zrnca vraćaju u organizam davaoca. Ovakva koncentracija krvi odgovara količini krvi od 5-6 davaoca. Ovu metodu radimo od 2014., dok manje institucije nemaju ovu mogućnost. Pacijenti subotičke bolnice mesečno imaju potrebe za 400-450 jedinica krvi. Zalihe su nam stabilne. Vezano za racionalizaciju doktorka je izjavila:

-Po mom mišljenju, raspisivanjem centralne nabavke moglo bi se rešiti, da bude jednak materijal potreban za laboratorije svugde, i da bude isti kvalitet krvi. Tada bi dobrovoljni davaoci mogli da daju krv onda kad njima odgovara.

Dobrovoljno davanje krvi.

Na teritoriji grada Subotice, prema podacima Crvenog krsta, zvanično ima 5182 davalaca. Žolt Šebek, saradnik Crvenog krsta je rekao da imaju izvanrednu saradnju sa subotičkom bolnicom. Prilikom davanja krvi na terenu je uvek prisutan jedan lekar. Danas će se organizovati dobrovoljno davanje krvi u školi u Tavankutu od 8-10 časova, a sutra u Mašinskoj školi od 7.30-9 časova.