2024. április 20., szombat

Biogáztermelés Lesothóban és Kínában

Egy zentai önkéntes élményei

Gondolom, legtöbben szeretnénk egy kicsit világot látni, elutazni olyan országokba, ahol egzotikus tájakon a miénktől eltérő kultúrákkal, ínyencfalatokkal és szokásokkal ismerkedhetnénk meg. Hasonlóképpen vélekedett a zentai Szabó Tönki Albert is, aki hétfő este Önkéntesség a világban címmel tartott érdekfeszítő előadást a zentai Zen kávézóban. A fiatalember 2016 nyarán utazott el Pekingbe, hogy részt vegyen a helyi egyetem projektumában, amely a harmadik világbeli közegészségügyi és energiaigény okozta kihívásokra keres választ.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A Szegedi Tudományegyetem közgazdasági szakán szerzett oklevelet, s egy budapesti cégnél dolgozott másfél évig, majd váltani szeretett volna. Egyik ismerőse akkor hívta föl a figyelmét az önkéntes programra, amely egy régi álmának a megvalósítására, a Kínába való eljutásra is alkalmat adott. Élt a lehetőséggel, beadta a jelentkezési kérelmét, s miután kiválasztották, repülőjegyet vásárolt, és Pekingbe repült. Itt viszont kiderült, hogy nincs megfelelő munka a számára, de felajánlották neki, hogy csatlakozzon egy Lesothóban induló projektumhoz. Föl sem ocsúdott igazán, amikor megint repülőn találta magát, ahogyan a dél-afrikai ország felé utazik.

Lesotho egy nagyon kicsi, Dél-Afrika területébe beágyazott királyság – mesélte beszélgetőtársunk. Dél-Afrika Svájcaként is emlegetik, egy fennsíkon fekszik, s nagyjából másfél millió lakosa van. A világ minden tájáról verbuválódott csapat 8 hónapos ott-tartózkodása ideje alatt biogázfejlesztők telepítését végezte két faluban, illetve azt vizsgálták, hogy ezek a háztartási biogázüzemek miképpen tudnák kiváltani az itt élők tüzelőhiányát, és hogy miként tudnak segítségükkel javítani az emberek közegészségügyi helyzetén, mivel ezekben a falvakban a korszerű illemhelyiségek is hiánycikknek számítottak.

Albert az előadás túlnyomó részében az itt szerzett tapasztalatokat és élményeket ecsetelte a szinte dugig megtelt kávézó közönsége előtt, de mesélt a kínai élményeiről is. Itt az afrikaihoz hasonló munkát végeztek, azzal a különbséggel, hogy egy hatalmas disznófarmon jószágok szerves melléktermékét használták föl e biogázüzemek működtetésére, s amennyiben minden zökkenőmentesen működik, akkor a módszert az ország más régióiban is bevezetik – mondta el lapunknak a fiatalember, aki nemsokára visszautazik Kínába, hogy a projektum keretében folytassa a munkáját. Elmondta azt is, hogy amióta ezzel foglalkozik, egyre nagyobb potenciált lát ebben az energiatípusban, s a tervei között szerepel, hogy miután hazajön, ezen a vonalon végezze tovább a tevékenységét, akár a vajdasági mezőgazdasági termelőket is szívesen bevonná hasonló megoldásokba.