2024. április 23., kedd

Gasztrofesztivál Bácskossuthfalván

Még ezen a héten várják a pálinkamintákat

A január utolsó szombatjára meghirdetett bácskossuthfalvi rendezvény keretében első alkalommal zajlik Kocsonyafesztivál, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, és az Ady Endre Művelődési Központ közös szervezésében, a falu helyi közösségének támogatásával.

Tavaly közel 300 pálinkamintával neveztek be a fesztiválra (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tavaly közel 300 pálinkamintával neveztek be a fesztiválra (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az esemény helyszíne ezúttal az Echo Gyermek és Ifjúsági Rendezvényközpont lesz. A legnagyobb meglepetésre egyre bővül az eseményen portékáikat bemutatni, kiállítani szándékozók sora, tudtuk meg Gogolyák Gabriellától, aki elmondta azt is, hogy a legeredményesebb pálinkákat és legfinomabb kocsonyákat készítők – az értékeléssel járó dicsőség és az oklevél mellett – értékes üdülési utalványokat is kapnak ajándékba.

– Egyre inkább összeáll a január 27-ei rendezvényünk valamennyi kockája, és úgy tűnik, egy tartalmas gasztrofesztiválnak nézünk elébe, amelynek a művelődési műsorral tarkított hivatalos megnyitója 13 órakor kezdődik, és körülbelül 14 és 16 óra között zajlik az eredményhirdetése. A pálinkamintákat még ezen a héten, pénteken 15 óráig adhatják le a bácskossuthfalvi helyi közösségben a helyiek és a környékbeliek. Továbbá Topolyán, Palicson, Zentán, Temerinben Zomborban, illetve Szegeden is megejthetik a nevezéseket. Annyiban módosultak az elképzeléseink, hogy az elismert szaktekintélyekből álló nemzetközi zsűri 26-án kezdi meg az értékelést, és azoktól, akik távolabbról érkeznek a rendezvény napján is, 9 óráig elfogadjuk a nevezési mintákat. A fesztivál legjobb pálinkája és a falu legjobb pálinkája kategória mellett külön elismerésben részesítjük azt a gyümölcsészt, aki a legtöbb díjban részesült az idei fesztiválon. A Kocsonyafesztivállal kapcsolatban azt kell tudni, hogy az egységtálakat már át lehet venni a helyi közösségben, a kocsonyamintákat is 26-án, illetve 27-én a reggeli órákban várjuk. Itt is három kategóriában hirdetünk nyertest. Elismerésben részesül majd a hagyományos sertéshúsból készült kocsonya és kiderül, ki készíti Bácskossuthfalva legjobb kocsonyáját, illetve kié a legfinomabb kocsonya-különlegesség, ami akár halból, bárányból, borjúból, pulykából, vagy más szárnyas-belsőségből is készülhet. Mindezek tetejében egy igazi gasztronómiai jártasságot igénylő kategóriát is meghirdettünk, a kocsonya és a pálinka harmónia legízletesebb kombinációjában is versenybe lehet szállni. Az idei bácskossuthfalvi 4. pálinkamustra és 1. kocsonyaverseny legjobbjai értékes magyarországi szállodák kínálta hétvégézési lehetőséget, illetve wellnessutalványt kapnak kézhez.

Gogolyák Gabriellától megtudtuk azt is, hogy január 27-én hagyományos bácskossuthfalvi kalácsokkal mutatkozik be az Ady Endre Művelődési Központ, illetve a rendezvény hírére hentesek, cukrászok, csili-különlegességeket készítők és más különleges finomságot kínálók is jelezték részvételi szándékukat, ezért az idei Kisüsti és Kocsonyafesztivállal kapcsolatban komoly gasztronómiai fesztivál képe kezd kialakulni a szervezőkben, akik arra kérik a nevezőket – különös tekintettel a mintájukat szombaton leadni szándékozókra –, hogy előzőleg azt jelezzék a helyi közösség 741-127-es vezetékes telefonszámán, vagy a 063-173-83-61-es, illetve a 063-683-761-es mobilszámon.