2024. április 25., csütörtök

Előrelépés a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében

A tartományi kormányfő szerdán Szabadkán meglátogatta az új angioműtőt

A Szabadkai Közkórházban 2017. szeptember 15-e óta működik az új angioműtő, amelynek nagy szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések minél hatékonyabb és gyorsabb kezelésében. A műtő elkészültében nagy szerepe volt a tartományi vezetésnek is, amely az anyagiak biztosításával lehetővé tette nemcsak a műtő berendezését, hanem a szakemberek képzését is.

Szeptember óta mintegy hetven diagnosztikai szívkatéterezést végeztek el az új angioműtőben (Fotó: Gergely Árpád)

Szeptember óta mintegy hetven diagnosztikai szívkatéterezést végeztek el az új angioműtőben (Fotó: Gergely Árpád)

Az új angioműtőt szerdán megtekintette Igor Mirović tartományi kormányfő, Bogdan Laban, Szabadka Város polgármestere, valamint Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. A látogatást követő sajtótájékoztatón a tartományi kormányfő elmondta, hogy a szabadkai műtővel szinte egy időben, a zombori és a nagybecskereki kórház is új műtőt kapott, és az azóta eltelt időszak alatt több, mint 160 szívkatéterezést végeztek el, és több létfontosságú műtétet hajtottak végre ezen intézményekben. Jelen fejlesztéseket a jövőben újabb nagyobb beruházások követhetik az egészségügy területén.

– Megvalósult, amiért az elmúlt másfél évben küzdöttünk. Sikerült jelentős összeget elkülönítenünk a műtők felszerelésére, az orvosok és más egészségügyi alkalmazottak oktatására, akik irányítani fogják ezt a bonyolult rendszert. Erre a célra megközelítőleg 190 millió dinárt költöttünk. Sikerült olyan dolgot megvalósítanunk, amelyre az elmúlt évtizedekben nem volt lehetőség. Az egészségügy területén tartjuk azt az álláspontot, hogy minden 300 000 emberre jusson egy jól felszerelt angioműtő, hogy a kardiovaszkuláris betegségben szenvedők biztonságban érezzék magukat. Ez a projekt jól illusztrálja azt, amit az elmúlt másfél évben tettünk az egészségügy terén, hisz több mint 1,8 milliárd dinárt költöttünk fejlesztésekre és felújításokra – fogalmazott Mirović.

A kormányfő elmondta, hogy többek között a pancsovai kórházban és a Vajdasági Klinikai Központ több klinikáján is nagyobb munkálatok vannak folyamatban, de például az újvidéki sürgősségi szolgálat új épületrészének átadása is megtörténik az elkövetkező időszakban, valamint a kevésbé fejlett községek esetében húsz mentőautó vásárlására is sor kerül. Mindezek mellett Mirović azt is kifejtette, hogy az előttünk álló évben a tartományi kormány, Szabadka önkormányzata és a Közbeszerzési Iroda együttműködésének köszönhetően újraindulhat a Szabadkán 2011 óta szünetelő pulmonológiai osztály.

Felszólalásában Bogdan Laban az angioműtő fontosságát emelte ki:

Zoran Gojković, Igor Mirović, Slobodan Puškar és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

Zoran Gojković, Igor Mirović, Slobodan Puškar és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

– A műtő rendkívül fontos városunk életében, hisz életeket menthet azáltal, hogy gyorsan tud reagálni a sürgős esetekre, és a polgárok egészségügyi ellátását magasabb szintre tudjuk emelni. Az új műtő nemcsak Szabadka Város, hanem az egész régiónk és az észak-bácskai körzet esetében is nagy jelentőséggel bír – fogalmazott a polgármester, aki meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a tartományi és a köztársasági kormánnyal karöltve a jövőben is folytatni tudják az előrelépéseket az egészségügy területén.

Újságírói kérdésre Slobodan Puškar, a Szabadkai Közkórház igazgatója elmondta, hogy a műtőnek köszönhetően a kardiovaszkuláris betegségekben szenvedő polgárok világszínvonalú kezelésben tudnak részesülni, ugyanakkor a diagnosztikában is nagy előrelépést jelent az új angioműtő.

– Két nagyon fontos feladatunk volt 2017-ben. Az egyik, hogy megfelelő helyszínt találjunk az új műtőnek, a másik, hogy befejezzük azon orvosok és technikusok oktatását, akik a jövőben működtetni fogják azt – hallhattuk az igazgatótól, aki azt is elmondta, hogy a jövőben új munkaerő alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy az angioműtő a hét minden napján 24 órán keresztül működhessen.