2024. április 20., szombat

Kétszázezer eurós foglalkoztatási program Óbecsén

Márciustól húsz roma származású munkanélkülit foglalkoztatnak Óbecsén a hulladék válogatására. Ők egy éven át dolgoznak majd a Német Műszaki Együttműködési Szervezet (GIZ) által, 200 ezer euróval finanszírozott inklúziós program keretében. Ebből a pénzből többek között teherautót, présgépet, villás targoncát vesz az önkormányzat, de ezeket az eszközöket a hulladékkezeléssel foglalkozó Tiszamente –Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. használja majd. Óbecse önkormányzata saját költségvetéséből a foglalkoztatottaknak járó összeget fedezi (az erre elköltött hatmillió dinárból a projektum végén kétmillió dinárt visszakap majd a község), a Tiszamente Kft. pedig hatmillió dinárból a Botra szeméttelepen hajt végre beruházásokat, megcsináltatja például a bejáratot, a kerítést, a világítást, a videofelügyeletet, és pihenésre használható konténert is beszerez.

A vállalkozói szerződéssel alkalmazott személyek egy éven át havi 250 eurónak megfelelő bruttó összeget kapnak majd a munkájukért. A projektumban részt vevő felek – az önkormányzat, a Tiszamente Kft., a Szociális Védelmi Központ és a Đina Humanitárius Egyesület – tegnap írta alá a projektum megvalósítására vonatkozó együttműködési megállapodást. A projektumban részt vevő romák a munka mellett arra is lehetőséget kapnak majd, hogy a felnőttképzés keretében ismét iskolapadba üljenek és elvégezzék az általános iskolát.
A marginalizált és veszélyeztetett társadalmi csoportok foglalkoztatási programjának keretében Óbecse mellett további öt szerbiai város, illetve község projektuma kapott támogatást a városok és községek állandó konferenciája (SKGO) által kiírt pályázaton.