2024. március 29., péntek

Népiének-mesterkurzus Csókán

A szervezők egyéni és csoportos foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület január 26. és 28. között haladó népiének-mesterkurzust tart Csókán. A szervezők egyéni és csoportos foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket, akik január 22-éig jelentkezhetnek a képzésre.

A kurzus szervezői elsősorban olyan egyének jelentkezését várják – középiskolás kortól a középkorosztályig –, akik már foglalkoztak népi énekkel, és tovább bővítenék ismereteiket, illetve akik jelenleg is aktívan foglalkoznak népi énekléssel. A mesterkurzus oktatói Szabó Annamária (Temerin), Csizmadia Anna (Kupuszina), Hideg Anna (Ördöngösfüzes) és Szabó Kocsis Zsuzsanna (Topolya–Kecskemét) lesznek, vendég előadói pedig Lengyel László Türéről, Tóth Rozália Csókáról és Csonka Katalin Adáról.

– A képzés lehetőséget nyújt a népdalok tanulására, a tapasztalt népdalénekesek és adatközlők által irányított gyakorlati foglalkozásokra, az oktatókkal folytatott egyéni konzultációkra, valamint a közös éneklésre és a közös foglalkozásokra is – mondta el lapunknak Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa. – Régóta tervezzük, hogy tanulási, fejlődési lehetőségeket kínálunk a népdalokat kedvelő énekeseknek is, szerte a Délvidékről. A mostani képzés programját leginkább az itteni dalokra építjük majd, és úgy gondoljuk, ez jó alkalom lesz arra, hogy a különböző településekről érkező résztvevők megismerkedjenek egymással, és közösen olyan hasznos tudást szerezzenek, amely megfelel az érdeklődési körüknek, és mindeközben maradandó élményekkel gazdagodhatnak.

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában megrendezendő mesterkurzus programja január 26-án, pénteken a 16 órától kezdődő regisztrációt követően 17 órától az eligazítással, az oktatók bemutatkozásával, a program ismertetésével, a résztvevők bemutatkozásával és a csoportbeosztással kezdődik. 17.30-tól 20 óráig közös daltanulás következik Tóth Rozáliával és Csonka Katalinnal, 21 órától 22.30-ig pedig közös dalolás és tapasztalatcsere szerepel a programban. Másnap, szombaton 8.30-tól 12.30-ig és 14-től 20 óráig csoportokban zajló foglalkozások várják a résztvevőket, majd a nap programja 21 órától a topolyai Csalóka zenekar koncertjével és közös énekléssel zárul. Vasárnap 8.30-tól 12.30-ig a résztvevők ismét csoportfoglalkozásokon vehetnek részt, 13.30-tól közös énektanulás vár rájuk Türei Lengyel Lászlóval, majd 16 órakor lezárul a mesterkurzus programja.

A képzés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján található űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezési határidő január 22. A mesterkurzus maximális létszáma 30 fő, a szervezők korlátozott számban szállást is tudnak biztosítani a résztvevőknek. Bővebb tájékoztatás Juhász Gyulától kapható a gyula@vmmi.org e-mail-címen, illetve a +38124/816-390-es vagy +38164/230-1205-ös telefonszámok valamelyikén.